• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Welke voeding heeft uw pup nodig?

Welke voeding heeft uw pup nodig? De speen- en groeiperiode van een pup is een spilmoment in zijn leven. U moet dan ook zeer goed op zijn voeding letten, zodat het dier zich normaal kan ontwikkelen.

Van melk tot droogvoer: geleidelijk spenen

Tot twee à drie weken mag uw pup alleen moedermelk krijgen. Vanaf die leeftijd moet u hem steeds meer speciale pupvoeding geven, die geleidelijk de moedermelk vervangt. Pupvoeding is bijzonder calorierijk, zodat uw viervoeter gezonde botten en spieren krijgt. Als de teef niet genoeg melk heeft of haar jong om een andere reden niet kan zogen, moet u uw pup speciale poedermelk geven voor honden en katten. Koemelk is immers niet geschikt: ze bevat veel minder calorieën, eiwitten en vetten dan moedermelk. Het aantal vervangingsmaaltijden bedraagt: 8 per dag gedurende de eerste twee levensdagen, 6 per dag gedurende de eerste week, 5 per dag gedurende de tweede week en vervolgens 4 per dag tot aan het spenen. Vanaf 6 à 8 weken is de pup volledig gespeend.

Elk ras kent zijn eigen groeitempo

Hoe snel een pup groeit, hangt af van zijn ras. Zo groeien pups die tot een klein ras (1-10 kg) behoren, zeer snel: op 8 à 10 maanden zijn ze volgroeid. Honden van een middelgroot ras (10-25 kg) zijn volgroeid op 12 maanden, honden van een groot ras pas op 18 maanden (25-40 kg) of zelfs op 24 maanden voor de grootste rassen (meerdere dan 40 kg). Aangezien elk hondenras een ander groeitempo heeft, heeft het ook een specifiek voedingspatroon nodig. Zo moeten pups van een klein ras een calorie- en mineralenrijkere voeding krijgen dan pups van een groot ras, omdat ze sneller groeien. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid droogvoer staat vermeld op de verpakking van kwaliteitsvoeding en moet tot 6 maanden gespreid worden over 3 maaltijden per dag. Vanaf die leeftijd mag de hond 2 maaltijden per dag krijgen, en als hij volgroeid is, mag u hem zijn dagelijkse portie geven in slechts één maaltijd.

Artikel gepubliceerd door op 29/06/2005

Vindt u het artikel interessant?