Welke voeding heeft uw pup nodig?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 29/06/2005 - 00h00
-A +A

De speen- en groeiperiode van een pup is een spilmoment in zijn leven. U moet dan ook zeer goed op zijn voeding letten, zodat het dier zich normaal kan ontwikkelen.

PUB

Van melk tot droogvoer: geleidelijk spenen

Tot twee à drie weken mag uw pup alleen moedermelk krijgen. Vanaf die leeftijd moet u hem steeds meer speciale pupvoeding geven, die geleidelijk de moedermelk vervangt. Pupvoeding is bijzonder calorierijk, zodat uw viervoeter gezonde botten en spieren krijgt. Als de teef niet genoeg melk heeft of haar jong om een andere reden niet kan zogen, moet u uw pup speciale poedermelk geven voor honden en katten. Koemelk is immers niet geschikt: ze bevat veel minder calorieën, eiwitten en vetten dan moedermelk. Het aantal vervangingsmaaltijden bedraagt: 8 per dag gedurende de eerste twee levensdagen, 6 per dag gedurende de eerste week, 5 per dag gedurende de tweede week en vervolgens 4 per dag tot aan het spenen. Vanaf 6 à 8 weken is de pup volledig gespeend.

Elk ras kent zijn eigen groeitempo

Hoe snel een pup groeit, hangt af van zijn ras. Zo groeien pups die tot een klein ras (1-10 kg) behoren, zeer snel: op 8 à 10 maanden zijn ze volgroeid. Honden van een middelgroot ras (10-25 kg) zijn volgroeid op 12 maanden, honden van een groot ras pas op 18 maanden (25-40 kg) of zelfs op 24 maanden voor de grootste rassen (meerdere dan 40 kg). Aangezien elk hondenras een ander groeitempo heeft, heeft het ook een specifiek voedingspatroon nodig. Zo moeten pups van een klein ras een calorie- en mineralenrijkere voeding krijgen dan pups van een groot ras, omdat ze sneller groeien. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid droogvoer staat vermeld op de verpakking van kwaliteitsvoeding en moet tot 6 maanden gespreid worden over 3 maaltijden per dag. Vanaf die leeftijd mag de hond 2 maaltijden per dag krijgen, en als hij volgroeid is, mag u hem zijn dagelijkse portie geven in slechts één maaltijd.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 29/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vier tips voor gezonde pups! Geüpdatet op 06/11/2007 - 00h00

Wilt u uw pup de beste kansen geven op een lang en gezond bestaan? Geef hem dan niet alleen een kwaliteitsvolle voeding maar ook de noodzakelijke zorg!

Voeding voor puppy's van grote rassen Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Pups van een groot ras groeien hard en hebben een heel eigen spijsvertering. Zulke honden hebben een voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Dat geeft hen de beste start in het leven.

Meer artikels