• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Welke vis moet u eten in geval van allergie?

Welke vis moet u eten in geval van allergie?We lezen overal (ook op e-gezondheid) dat het goed is om veel vis te eten. Vis is goed voor het hart, het hoofd en tegen kanker! Ja, maar wat moet u doen als u allergisch bent voor vis?

Allergie voor vis komt vrij vaak voor

Het is de vierde grootste allergie in ons land. Als men allergisch is voor vis is de hamvraag of men allergisch is voor één bepaalde soort vis of voor verschillende soorten vis. In de praktijk is de helft van de patiënten met een allergie voor een type vis ook allergisch voor andere vissoorten.. Hiervoor moeten huidtests worden uitgevoerd om kruisallergieën op te sporen en soms - als er met de huidtests geen bevredigend resultaat wordt behaald - worden er provocatietests (met het betrokken voedingsmiddel) gedaan.Men kan zich ook de vraag stellen of bepaalde vissoorten minder snel allergieën veroorzaken dan andere. Om op deze vraag te antwoorden, vergeleek een groep onderzoekers de kruisreactie van negen vissen: kabeljauw, zalm, wijting, makreel, tonijn, haring, zeeduivel, heilbot en schol.Uit deze vergelijking blijkt dat tonijn en makreel (allebei uit de familie van de scrombroïden) het best worden verdragen en platte vissen, namelijk heilbot en schol, op de tweede plaats staan. Kabeljauw, zalm, wijting, haring en zeeduivel veroorzaken echter grote kruisreacties, m.a.w. indien u allergisch bent voor één van deze vissoorten, is de kans heel groot dat u ook allergisch bent voor de andere vissoorten.

Het is beter om een allergoloog te raadplegen

In de praktijk moet u vooral onthouden dat een allergie voor een bepaalde vissoort niet noodzakelijk betekent dat u voor elke vis allergisch bent. Aangezien het voor een goede gezondheid zo belangrijk is om vis te eten, loont het de moeite een allergoloog te raadplegen, voordat u definitief neen zegt tegen elke soort vis!

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2006

Bronnen: Van Do T et al; 'Allergy to fish parvalbumins: Studies on the cross-reactivity of allergens from 9 commonly consumed fish.' J Allergy Clin Immunol., 2005;116:1314-1320.

Vindt u het artikel interessant?