• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Welke vaccins heeft uw huisdier nodig?

Welke vaccins heeft uw huisdier nodig? Velen onder ons hebben helaas ooit al een huisdier verloren. De doodsoorzaken zijn enorm uiteenlopend, maar infectieziekten zijn er één van. Vandaar dat u er, zowel voor uw eigen dier als voor die van anderen, goed aan doet om uw viervoeter regelmatig te laten inenten.

Er bestaat niet zoiets als een universeel vaccinatieschema dat op alle dieren van toepassing is. Het tijdstip van het eerste vaccin, de soorten vaccins en de toedieningsfrequentie moeten aangepast worden aan het dier in kwestie, zijn leefomgeving en zijn leefwijze.

Honden

Hebt u een hond, laat hem dan zeker inenten tegen de ziekte van Carré (de hondenziekte), infectieuze hepatitis, paramyxovirose, parvovirose en leptospirose. In sommige situaties, onder meer als uw hond deelneemt aan wedstrijden of als u hem in een hondenverblijf stopt tijdens uw vakantie, moet u hem ook laten vaccineren tegen kennelhoest. Afhankelijk van de nationale wetgeving moet het dier ook ingeënt worden tegen hondsdolheid (rabiës).Ziehier een klassiek voorbeeld: de eerste vaccins op 9 weken, 3 à 4 weken later te herhalen. Opmerking: voor hondsdolheid omvat de primovaccinatie slechts één injectie die mag worden gegeven vanaf de 12de week. Vervolgens moeten alle vaccins elk jaar opnieuw toegediend worden. Honden die naar bepaalde wereldregio's reizen, moeten nog andere vaccins krijgen, onder meer tegen piroplasmose en de ziekte van Lyme, twee aandoeningen die overgebracht worden door teken.

Katten

Hebt u een kat, dan is het aan te raden ze te laten inenten tegen calicivirose, herpesvirose en panleukopenie (tyfus). Deze vaccins zijn geschikt voor flatkatten die altijd in huis blijven en geen contact hebben met soortgenoten. Katten die meer vrijheid krijgen, moeten ook ingeënt worden tegen feliene leukemie. Net als honden moeten ook katten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid, afhankelijk van de wetgeving in uw verblijfsland en in de reislanden. Het vaccinatieschema is hetzelfde als voor honden: de eerste vaccins op 9 weken, 3 à 4 weken later en nadien elk jaar opnieuw toe te dienen.

Artikel gepubliceerd door op 05/10/2004

Vindt u het artikel interessant?