Welke sportdisciplines helpen tegen stress?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/10/2015 - 09h14
-A +A

PUB

Welke sport moet u kiezen om stress tegen te gaan?

Iedereen moet zelf de sport kiezen die hem of haar het beste ligt.

Wilt u zich afreageren en uw energie kanaliseren? Kies dan een sport die concentratie vergt, zoals technische en groepssporten.

Wilt u afhaken en uw hoofd leegmaken? Kies dan eerder voor een uithoudingssport zoals zwemmen (aquagym, aquarunning), fietsen of joggen. Uithoudingssporten zijn wel af te raden aan mensen die veel piekeren, die zich niet goed kunnen beheersen of die bij de minste tegenslag ontploffen. Ga in dat geval voor een technische of groepssport.

Wilt u tot rust komen en u herbronnen? Kies dan voor yoga of elk ander lichamelijk en spiritueel werk dat gebaseerd is op houding, ademhaling en mooie bewegingen, zoals tai chi of qi gong. Ook golf maakt deel uit van dit type rustgevende activiteiten. 

Sporten in goede omstandigheden

Het type sport is niet alles, u moet de sport ook in goede omstandigheden beoefenen. De positieve effecten zijn immers op termijn te verwachten. Stort u dus niet in een activiteit die u niet leuk vindt en die op een afgelegen plaats en een onmogelijk uur plaatsvindt. Kies altijd een sport die u elke sessie plezier verschaft. De keuze is dus heel belangrijk. Probeer er eventueel een paar uit en maak dan pas uw keuze. 

Overschat uw fysieke capaciteiten niet. Ook dat is een criterium dat bepaalt of u het volhoudt en regelmaat haalt.

Zorg er ook voor dat de gekozen activiteit niet ten koste gaat van uw sociaal en gezinsleven. Hou genoeg tijd over voor andere prettige bezigheden, want ook die verbannen de stress uit uw dagelijkse leven …

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/10/2015 - 09h14

Neuropedagogie.com. www.sportsante.info. Pascale Polizzi et Marc Polizzi, Mémento du sport anti-stress, Editions Fantaisium.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB