• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Welke sport is goed tegen scoliose?

Welke sport is goed tegen scoliose?

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vaak over de te kiezen richting.
Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts.

Sport kan dan helpen om de goede richting te tonen. Op voorwaarde dat de juiste sportdiscipline wordt gekozen!

Scoliose, wat is dat? Hoe gaan we ermee om?

Artsen gebruiken de term “scoliose” om de zijwaartse krommingen van de wervelkolom te beschrijven. Het gaat om een uiterst frequente aandoening die optreedt tijdens de groei en ongeveer 7 % van de bevolking treft, vooral meisjes.

Wat kunnen we doen tegen scoliose?

Alles hangt af van het type scoliose en van de ernst van de situatie. In de zwaarste - maar ook de meest zeldzame - gevallen draait de wervelkolom soms rond zichzelf. Dat proces begint al in de kindertijd; vanaf de puberteit beginnen de wervels zijwaarts op te schuiven, in een tempo van 1 graad per jaar.

Op lange termijn dreigt scoliose slijtage van de tussenwervelschijven of ademhalingsinsufficiëntie te veroorzaken. Er kan zich zelfs een bochel vormen - gibbus in medisch jargon - die de patiënt er doet uitzien als Quasimodo.

De bochels zijn met uitsterven bedreigd

Vandaag zijn deze zogenaamde “echte” of “evolutieve” scolioses duidelijk op de terugweg, onder meer dankzij een betere behandeling. De patiënt krijgt een korset aangemeten en wordt soms geopereerd.

Kortom, men verhindert dat de wervelkolom er als de toren van Pisa gaat uitzien.

Vandaag zou het grootste probleem veeleer te maken hebben met de “scoliotische houdingen” bij kinderen die scheeflopen door een algemeen gebrek aan spiertonus. In dat geval ligt de oplossing voor de hand: sporten.

Allemaal goed en wel, maar wélke sport? Vroeger werden alle zogenaamde asymmetrische disciplines zoals tennis of hockey afgeraden. In plaats daarvan raadde men wielrennen of zwemmen aan. Vandaag is veeleer het omgekeerde het geval.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 09/07/2014

Vindt u het artikel interessant?