Welke planten helpen tegen gewrichtspijn?

Geüpdatet door Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste op 14/03/2018 - 12h49
-A +A

Planten kunnen artrose niet genezen. Ze kunnen wel een interessante aanvullende behandeling zijn om de gewrichten te ontlasten en ze weer soepeler te maken.

Welke planten helpen tegen gewrichtspijn?

PUB

Waarom planten gebruiken?

Artrose is een ziekte die pijnlijk en in het dagelijkse leven heel belastend kan zijn en die toe te schrijven is aan de veroudering van de gewrichten. Artrose is helaas niet te genezen, maar er bestaan wel behandelingen die het verloop kunnen vertragen en de klachten kunnen verzachten. Naast de traditionele geneesmiddelen en kinesitherapie zijn er ook andere, aanvullende behandelingen die verlichting kunnen bieden bij gewrichtspijn. Dat is het geval met planten. Door de talrijke actieve bestanddelen werken sommige planten op een globale manier in op pijnlijke gewrichten.

Artrose of artritis?

Artrose is slijtage van de gewrichten die vooral te wijten is aan veroudering van de gewrichten. Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Iemand kan dus artritis hebben zonder dat hij artrose heeft, maar artritis is een vaak voorkomende complicatie van artrose en manifesteert zich meestal met opstoten (artritisaanvallen).

Welke planten kunnen de gewrichten  ontlasten?

Harpagophytum  (duivelsklauw) 

Deze plant is doeltreffend bij reumaklachten. Ze heeft ontstekingswerende eigenschappen en verlicht gewrichtspijn door artrose en opstoten van artritis. De gewrichten worden er ook beweeglijker door en ’s ochtends duurt het minder lang om ze ‘warm te lopen’.

Harpagophytum wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Vraag uw huisarts of apotheker om raad. Hij zal bepalen welke voor u de geschikte dosis is.

Harpagophytum kan in combinatie gebruikt worden met andere planten die ontstekingswerende eigenschappen hebben.

Andere ontstekingswerende planten

  • Kurkuma: behalve ontstekingswerende eigenschappen bevat kurkuma ook sterke antioxidante stoffen die de afbraak van kraakbeen tegengaan.
  • Schietwilg: de plant wordt bij de spijsvertering omgezet in salicylzuur (aspirine) en verzacht gewrichtspijn.
  • Moerasspirea: bevat veel salicylhoudende bestanddelen doe ontstekingen helpen tegengaan.
  • Es: ook aan deze plant worden salicylhoudende ontstekingswerende eigenschappen toegeschreven.

Maar nog eens: planten genezen artrose niet en kunnen de traditionele behandeling zeker niet vervangen. Ze zijn een aanvullende hulp om gewrichtsklachten bij artrose en artritis te verzachten.

Remineraliserende planten

Sommige planten hebben remineraliserende eigenschappen en remmen de afbraak van kraakbeen af:

  • Paardenstaart: bevat veel mineralen (silicium, kalium) en verhoogt de collageenproductie. Collageen geeft structuur aan het kraakbeen.
  • Brandnetel: bevat veel silicium.
  • Lithotham: deze alg bevordert de binding van mineralen en neutraliseert de zuurtegraad die leidt tot verlies van mineralen.

Initialement publié par Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste le 26/03/2015 - 10h16 et mis à jour par Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste le 14/03/2018 - 12h49

Theodosakis Jason, « Connaître, prévenir, soigner l’arthrose ». Couplan F., Debuigne G., Vignes P. et Vignes D., « Petit Larousse des plantes médicinales », Éditions Larousse. http://www.arthrolink.com/.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Meer artikels