Welke planten helpen tegen acne?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/06/2013 - 14h12
-A +A

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De puistjes en zwarte puntjes zijn onesthetisch en kunnen psychisch zwaar wegen. Daarom is het belangrijk dat u ermee naar de dokter gaat voor een aangepaste behandeling. Bij lichte of matige acne kunnen daarnaast ook bepaalde geneeskundige planten de acnehuid helpen verbeteren. Welke planten kunt u precies gebruiken bij acne?


PUB

De geneeskundige planten die we hier bespreken, kunnen ingezet worden tegen acne als het om een lichte of matige vorm gaat en/of als aanvulling op een traditionele behandeling. Bij die laatste gaat het om bepaalde regels voor huidhygiëne, soms ook een behandeling met medicatie die is voorgeschreven door de arts of dermatoloog. Vraag uw arts in ieder geval liefst om raad en volg de tips van uw apotheker. Bij zware acne gaat u hoe dan ook beter naar de dokter.

Kliskruid om te ontsmetten

Kliskruid is een zuiverende, ontsmettende en microbewerende plant die de productie van talg afremt en de vorming van mee-eters (zwarte puntjes) beperkt. Het kruid heeft een bittere smaak en wordt gebruikt in de vorm van capsules (kliskruidwortel), een decoctie in combinatie met paardenbloem, of kompressen waarmee op de wondjes wordt gedept (1 à 2 g gedroogd poeder in 250 ml water).

Driekleurig viooltje: vitamine E-concentraat

Het driekleurig viooltje behoort tot de familie van de viooltjes en bevat onverzadigde vetzuren en vitamine E. Het heeft een samentrekkende en zuiverende werking en wordt gebruikt als decoctie, infusie of zelfs als lotion. Het is ook te krijgen in capsules.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/06/2013 - 14h12

Enshaieh S, et al., Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Jan-Feb;73(1):22-5. Creapharma.fr. Guide Phytothérapie.org. Pazyar N. et al., Skinmed. 2012 Nov-Dec;10(6):352-5, review.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Twaalf tips en recepten om acne tegen te gaan Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Acne komt voor bij een groot deel van de bevolking, op bijna elke leeftijd en ongeacht het huidtype. De aandoening is heel hinderlijk omdat vooral het gezicht wordt aangetast. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. We bespreken tien mo...

Wat zijn die acnepuistjes eigenlijk? Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Er wordt veel over acne gesproken, onder andere over de esthetische gevolgen bij jongeren en over de behandeling, maar er wordt zelden gesproken over de manier waarop acne ontstaat. Hoe komt het dat er zwarte puntjes, alsook rode en witte acnepuistje...

Meer artikels