Welke pan kies ik voor mijn gezondheid ?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05
-A +A

Pannen en ander bakgerief met een antikleeflaag in teflon zouden kankerverwekkend zijn.

Wat zeggen de bevoegde instanties en de studies erover ?

Teflonpannen, gietijzeren pannen, keramische pannen, roestvrij staal, zware metalen, aluminium... Hoe moet u een pan kiezen waar uw gezondheid baat bij heeft ? Welke materialen moet u vermijden ?


PUB

Risico’s van teflon voor de vruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap.

Teflon is een anti-aanbaklaag waarin PTFE zit (polytetrafluorethyleen), een etheen polymeer (soort plastic). Dat is een niet giftig, niet reactief materiaal dat bestand is tegen verhitting. Maar bij de productie van PTFE wordt perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt, een stof uit de groep van de fluorkoolstoffen en waarvan er soms resten teruggevonden kunnen worden in onze teflon braadpannen.

De Europese Unie rekent PFOA tot de kankerverwekkende risicostoffen. Het vormt volgens de EU een risico voor de ontwikkeling van het kind (tijdens de zwangerschap dus) en voor de vruchtbaarheid. Volgens het Environment Health Network veroorzaakt PFOA door zijn hormoonontregelende werking een daling van de kwaliteit van het sperma. Maar er zijn onvoldoende bewijzen dat er in bak- en kookgerei ook echt sporen van PFOA vrijkomen. 

Maar tegenwoordig zijn er in onze leefwereld overal hormoonverstoorders, zoals PFOA, bisfenol A, ftalaten, enz. Die meervoudige blootstelling zou volgens experts uiteindelijk toch een gevaar voor de gezondheid gaan vormen… 

Waarom mag u geen teflonplan meer gebruiken als er krassen in zijn ?

Eerst dit : als er een stukje teflon loskomt en met het eten in uw maag terechtkomt, is er geen gevaar voor de gezondheid. Maar als de bekleding onder de antikleeflaag van aluminium is en de pan versleten is of krassen vertoont, komt het eten in direct contact met het aluminium. Aluminium is een toxisch materiaal (het beschadigt de hersenen en de spieren) en wordt via het voedsel in het lichaam verspreid.

Mijd dus aluminium pannen en ander aluminium kookgerief. Gebruik ze zeker niet meer als ze sleet vertonen. Bewaar ook niet te lang levensmiddelen in aluminium dozen. Bewaar er zeker geen zure levensmiddelen in zoals rabarber en tomaten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/04/2013 - 18h05

Afssa, http://www.afssa.fr/Documents/MCDA2007sa0391.pdf. Santé canada, http://planete.blogs.nouvelobs.com/media/02/02/559659149.pdf. Environnement-Santé. Bioaddict.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Opgelet voor Mabele! Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid waarschuwt de Belgische bevolking voor het gevaar van inname van een stof die in etnische winkels of op etnische markten wordt verkocht. De stof staat bekend onder verschillende namen: "Mabele", "cala...

Honing om suiker te vervangen ? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Suiker heeft vandaag geen al te beste reputatie, vooral verborgen suikers. Ja, de hoeveelheid suikers die toegevoegd wordt aan voedingsmiddelen zou gereduceerd moeten worden, maar sommige experts willen suiker helemaal verbannen en dat in het voordee...

Een kwestie van kalium Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

Sporters maken zich vaak zorgen over hun ijzer-, calcium- en eventueel ook natrium-, selenium- en zinkbalans. Maar wie maalt er om kalium?

Meer artikels