Welke melk moeten we kiezen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
-A +A

In de winkel is de melkafdeling aanzienlijk uitgebreid. Vroeger moesten we gewoon kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Nu is er ook melk verrijkt met vitaminen, mineralen, proteïnen, vezels..., lactosearme melk en zelfs plantaardige melk, zoals sojamelk... Maar de vraag is: welke melk moeten we kiezen? We bieden u een overzicht...

PUB

Magere of halfvolle melk?


Omdat volle melk het rijkst is aan vetstoffen, doet u er goed aan te kiezen voor halfvolle melk. Aarzel niet om 's morgens een grote kom melk te drinken: 500 ml halfvolle melk zorgt voor de aanvoer van 15 g eiwitten, 7,5 g vetstoffen en 600 mg calcium, hetzij 2/3 van de dagelijks aanbevolen aanvoer.
U hoeft zich niet te verplichten om magere melk te drinken als de smaak ervan u niet aanstaat. Het verschil in calorieën is trouwens niet zo groot: 33 kcal voor 100 g tegen 45 kcal voor halfvolle melk. Als uw gewicht nogal gemakkelijk toeneemt, of als u een dieet volgt, kunt u beter de oplossing voor het probleem elders zoeken.

Gewone of lactosearme melk?


Als u melk goed verteert en als u geen last hebt van lactose-intolerantie, hoeft u geen lactosearme melk te drinken. Deze melk biedt geen andere voordelen en bevat niet minder calorieën. Ze heeft dezelfde voedingswaarde als gewone melk, uitgezonderd de lactose.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00 Nadine Ker Armel, "Minceur, j'achète, j'achète pas" [Ik koop (niet) in functie van mijn lijn], uitg. Leduc.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Omega 3: kies voor biologisch! Geüpdatet op 23/03/2016 - 10h00

Iedereen zou er baat bij hebben om zijn omega 3-verbruik op te krikken. Maar de voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten - vooral vette vis en noten - zijn niet bij iedereen vaste waarden op het menu. Maar er is een alternatief: de hoeveelheid omeg...

Meer artikels