PUBLICITÉ

Welke melk is goed voor mijn baby?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/11/2011 - 11h39
-A +A

De melk van de moeder heeft natuurlijk de absolute voorkeur. Maar als die om lichamelijke of psychische redenen niet of niet meer beschikbaar is, zal de kinderarts een babymelk voorschrijven. Er bestaan wel heel veel soorten. Hoe moet u in het grote aanbod uw weg vinden?

PUB

Melk: basisvoedsel

Vanaf zijn eerste schreeuw bij de geboorte tot zijn zesde levensmaand - de periode waarin de voedseldiversificatie begint en kinderen geleidelijk aan andere soorten voedsel leren ontdekken -  leeft een baby uitsluitend van melk.

Ook daarna nog moet melk de hoeksteen blijven van de baby z’n voeding, en dat tot hij drie jaar is. Naarmate de maanden voorbijgaan, zal het kind minder melk gaan drinken en ook andere melkproducten eten. Die leveren samen met de melk de zo broodnodige calcium voor de aanmaak van bot.

De eerste maanden is de beste babymelk natuurlijk de melk van de moeder. Voor moeders die geen melk kunnen of willen geven, bestaan er diverse soorten kindermelk. De kinderarts zal de keuze  helpen bepalen.

 

Startersmelk

Deze melk staat qua samenstelling het dichtst bij moedermelk.

Een standaard-startersmelk bestaat behalve uit eiwitten (die uit koeienmelk zijn gehaald maar daarna bewerkt om zo veel mogelijk op de eiwitten van de moedermelk te lijken) ook uit vetten van plantaardige oorsprong (met essentiële vetzuren) en de koolhydraten van de melk. Deze melksoorten zijn altijd verrijkt met vitamine D (wettelijk verplicht), sommige zijn ook verrijkt met vitamine C en ijzer.

Dit is het soort melk die uw kindje nodig heeft vanaf zijn geboorte tot het vier of zes maanden oud is. Ze zijn makkelijk te vinden in alle grote en middelgrote supermarkten. Alle  merken vermelden het cijfer 1 na de naam van de melk.

Voor baby’s met problemen bestaat er ook speciale startersmelk. Zo bestaat er  startersmelk voor prematuurtjes of kinderen met een te laag geboortegewicht, melk  verrijkt met melkzuurbacteriën voor kindjes met darmkolieken, melk die is verdikt (meestal met Johannesbroodpitmeel) voor baby’s die te veel oprispingen hebben, lactosevrije melk voor kindjes met lactose-intolerantie, en heel specifieke melk voor baby’s met een allergie. U kunt voor al die melksoorten terecht bij uw apotheker.

Voor elk van deze soorten melk moet u telkens 30 ml water (met een laag mineraalgehalte) per eenheid poeder gebruiken.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/11/2011 - 11h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ