Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16
-A +A

PUB

Omega 3 om het netvlies in conditie te houden

Tegen droge ogen
Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn vooral bekend om hun positieve effect op hart en bloedvaten. Het zijn belangrijke bestanddelen van de celmembranen en de zenuwcellen, en die laatste zijn massaal aanwezig in het netvlies. De vetzuren zouden de bevochtiging van het oog bevorderen en zo droge ogen voorkomen. Ze hebben ook een bewezen preventief effect voor ouderdomsmaculadegeneratie (OMD).

Vis!
Eet twee tot drie keer per week vis, liefst vette soorten (zalm, haring, makreel, sardienen, enz.) en gebruik plantaardige vetten die omega 3 bevatten (koolzaadolie, walnotenolie, lijnzaadolie).

Opgelet voor verzadigde vetten en transvetten
Opgelet: de zogenaamde slechte of verzadigde vetten zouden het omgekeerde effect van omega 3 hebben. Bij overmatig gebruik zijn ze schadelijk voor het hart en de bloedvaten, maar ook voor de vele haarfijne bloedvaatjes die de ogen en vooral het netvlies doorbloeden. Wees dus matig met oliën die veel omega 6 bevatten, zoals zonnebloemolie, maar ook met rood vlees, charcuterie, gefrituurd voedsel en industriële producten (gebak, beignets, enz.).

En vitamine D?

Er is een verband aangetoond tussen een tekort aan vitamine D en bijziendheid en ouderdomsmaculadegeneratie (OMD).

Naar buiten!
Met onze voeding alleen kunnen we onze behoefte aan vitamine D niet dekken, ook al zit er in de olie van vis, in lever en in eidooiers wat vitamine D. Deze vitamine wordt vooral in onze huid geproduceerd onder invloed van de UV-stralen. Om geen vitamine D-tekort op te lopen, moet u om goed te zijn elke dag een kwartier in de zon komen. Por ook uw kinderen aan om buitenactiviteiten te doen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/07/2013 - 11h16

« Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. », JAMA. 2013 May 15;309(19):2005-15. doi: 10.1001/jama.2013.4997. Loskutova E, et al., « Macular pigment and its contribution to vision », Nutrients. 2013 May 29;5(6):1962-9. doi: 10.3390/nu5061962. Koushan K. et al., « The role of lutein in eye-related disease », Nutrients, 2013 May 22;5(5):1823-39. doi: 10.3390/nu5051823. - Marie Millet, « Les antioxydants, élixir de jeunesse ? », Editions Vuibert. « Lutein/Zeaxanthin for the Treatment of Age-Related Cataract: AREDS2 Randomized Trial Report No. 4. », JAMA Ophtalmol., 2013 May 5:1-7. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2013.4412.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB