• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Welke levensmiddelen bieden bescherming tegen kanker?

Welke levensmiddelen bieden bescherming tegen kanker?Uit almaar meer studies blijkt dat onze voeding een rol kan spelen in de preventie van kanker. Maar welke producten zijn echt betrouwbaar? En welke zijn het efficiëntst? Een grootschalige studie brengt klaarheid in de zaak.

De experts van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) hebben een metastudie uitgevoerd, dat is een studie die de resultaten van diverse voorgaande studies analyseert. De analyse beslaat al het onderzoek rond de voedingswaren die in geval van kanker aan te bevelen zijn. Ze resulteert in een overzicht dat voor elk type van kanker de eetwaren aangeeft waaraan een "overtuigende", "waarschijnlijke" of een "beperkte" bescherming wordt toegekend, en geeft ook de risicoproducten aan.
Uit dit onderzoek volgen nieuwe aanbevelingen voor de volksgezondheid die op maat van elke individuele persoon toe te passen zijn. De aanbevelingen slaan op 17 types van kanker en gaan niet alleen over voeding, maar ook over lichaamsbeweging of zwaarlijvigheid.

Tegen darmkanker

Zo blijkt uit het onderzoek dat het risico bij darmkanker op 'overtuigende' manier vermindert als men aan lichaamsbeweging doet. Het nuttigen van vezelrijke producten, knoflook, melk en calcium geeft een 'waarschijnlijke' daling, en het eten van groenten (niet zetmeelhoudende) en innemen van selenium geven een 'beperkte' daling. Andersom is er een duidelijke stijging van het risico bij het nuttigen van rood vlees, charcuterie en alcohol, maar ook door overgewicht en te veel vet in de buikstreek.
IJzerhoudende producten, koolhydraten, dierlijk vet en kaas geven een 'beperkte' stijging van het risico.

Tegen borstkanker

Voor borstkanker daalt het risico overtuigend door het geven van de borst, er is een 'waarschijnlijke' daling bij zwaarlijvigheid en een 'beperkte' daling bij lichaamsbeweging. Het drinken van alcoholhoudende dranken leidt dan weer tot duidelijk verhoogd risico op borstkanker, terwijl een hoog geboortegewicht een 'waarschijnlijke' stijging van het risico geeft.

Artikel gepubliceerd door op 04/12/2007

Bronnen: World Cancer Research Fund (WCRF), samenvatting van het wetenschappelijke rapport, november 2007.

Vindt u het artikel interessant?