Welke levensmiddelen bieden bescherming tegen kanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/12/2007 - 00h00
-A +A

Uit almaar meer studies blijkt dat onze voeding een rol kan spelen in de preventie van kanker. Maar welke producten zijn echt betrouwbaar? En welke zijn het efficiëntst? Een grootschalige studie brengt klaarheid in de zaak.

PUB

De experts van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) hebben een metastudie uitgevoerd, dat is een studie die de resultaten van diverse voorgaande studies analyseert. De analyse beslaat al het onderzoek rond de voedingswaren die in geval van kanker aan te bevelen zijn. Ze resulteert in een overzicht dat voor elk type van kanker de eetwaren aangeeft waaraan een "overtuigende", "waarschijnlijke" of een "beperkte" bescherming wordt toegekend, en geeft ook de risicoproducten aan.
Uit dit onderzoek volgen nieuwe aanbevelingen voor de volksgezondheid die op maat van elke individuele persoon toe te passen zijn. De aanbevelingen slaan op 17 types van kanker en gaan niet alleen over voeding, maar ook over lichaamsbeweging of zwaarlijvigheid.

Tegen darmkanker

Zo blijkt uit het onderzoek dat het risico bij darmkanker op 'overtuigende' manier vermindert als men aan lichaamsbeweging doet. Het nuttigen van vezelrijke producten, knoflook, melk en calcium geeft een 'waarschijnlijke' daling, en het eten van groenten (niet zetmeelhoudende) en innemen van selenium geven een 'beperkte' daling. Andersom is er een duidelijke stijging van het risico bij het nuttigen van rood vlees, charcuterie en alcohol, maar ook door overgewicht en te veel vet in de buikstreek.
IJzerhoudende producten, koolhydraten, dierlijk vet en kaas geven een 'beperkte' stijging van het risico.

Tegen borstkanker

Voor borstkanker daalt het risico overtuigend door het geven van de borst, er is een 'waarschijnlijke' daling bij zwaarlijvigheid en een 'beperkte' daling bij lichaamsbeweging. Het drinken van alcoholhoudende dranken leidt dan weer tot duidelijk verhoogd risico op borstkanker, terwijl een hoog geboortegewicht een 'waarschijnlijke' stijging van het risico geeft.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/12/2007 - 00h00 World Cancer Research Fund (WCRF), samenvatting van het wetenschappelijke rapport, november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Minder kanker bij vegetariërs Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart? Gepubliceerd op 03/02/2010 - 00h00

Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed...

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Kanker voorkomen: pas uw voeding aan! Gepubliceerd op 18/01/2011 - 19h40

Via onze voeding kunnen we het ontstaan en de evolutie van kanker beïnvloeden. We kunnen allemaal geleidelijk aan onze eetgewoonten veranderen en zo onze voeding omvormen tot een preventief wapen tegen kanker ! Hieronder ziet u per categorie van voed...

Meer artikels