Welke impact heeft roken op ons uiterlijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/11/2013 - 11h39
-A +A

Roken veroorzaakt longkanker, dat is bewezen. Maar roken veroorzaakt ook vroegtijdige huidveroudering die heel duidelijk te zien is!

Plastische chirurgen hebben foto’s voorgelegd gekregen van zo’n vijftig tweelingen met de vraag hun leeftijd te schatten. Een van de tweelingen was telkens een roker.

PUB

Roken veroudert heel zichtbaar het gezicht van rokers

Onderzoekers verzamelden een vijftigtal tweelingparen waarvan één tweeling minstens vijf jaar langer had gerookt dan de andere. Een professionele fotograaf maakte foto’s van de tweelingen en die werden vervolgens voorgelegd aan plastische chirurgen. De rokers werden systematisch ouder geschat dan hun tweelingbroer of -zus. Het verschil was groter naarmate de betrokkene langer had gerookt.

De foto’s van de tweelingen zijn in deze publicatie te zien: http://journals.lww.com/plasreconsurg/Fulltext/2013/11000/Facial_Changes_Caused_by_Smoking___A_Comparison.10.aspx.

Roken veroorzaakt typische gezichtstrekken

Roken tast vooral het onderste gedeelte van het gezicht aan, te beginnen van de ogen tot de kin. Rokers hebben meer en diepere rimpels, vooral rond de ogen, de lippen en op de neusvleugels. Rokers hebben ook duidelijk meer last van verslapping van de huid, met hangende wangen en wallen onder de ogen als gevolg. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/11/2013 - 11h39

Okada Haruko C. et al., Plastic & Reconstructive Surgery, 132 (5) : 1085-92, november 2013, doi: 10.1097/PRS.0b013e3182a4c20a.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken is allesbehalve oogvriendelijk! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

U bent nog altijd niet gestopt met roken? Ziehier dan een schadelijk effect van tabak (naast kanker en hart- en vaatziekten) dat minder media-aandacht krijgt, maar wel degelijk reëel is en u misschien meteen van mening zal doen veranderen: rokers lop...

Roken en de arm der wet Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Toeval of een bewuste ingreep van de wetgever? Feit is dat de antitabakwet op 31 mei, de Werelddag tegen Roken, versterkt werd door de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad.

Meer artikels