• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Tips (0)

Welke drank voor sporters?

Welke drank voor sporters?
Met het nieuwe schooljaar krijgt u allicht weer de sportkriebels te pakken. Maar let op dat u niet oververhit raakt.
 
In dit artikel vindt u enkele tips om u voldoende te hydrateren tijdens een inspanning. 

Bij een zware lichamelijke inspanning produceren de spieren warmte. Welnu, ons lichaam kan een temperatuurstijging hoger dan 5°C niet verdragen. Een grotere temperatuurstijging veroorzaakt een hitteslag: sterk warmtegevoel, evenwichtsverlies, roodheid in het gelaat, enz. De malaise kan worden gevolgd door een bewustzijnsverlies en kan zelfs gaan tot coma in geval van sterke deshydratatie (of uitdroging). We moeten de lichaamstemperatuur dus verlagen en dit kan alleen door te drinken!

Hoe een hitteslag voorkomen?

U mag vooral niet wachten tot u dorst hebt om te drinken. Het dorstgevoel vermindert immers naarmate de uitdroging toeneemt. In de praktijk wordt aanbevolen tijdens de inspanning regelmatig ongeveer één of twee glazen te drinken om de 15 tot 30 minuten, wat overeenstemt met een gemiddelde van één liter per uur.Ook na de inspanning moet u één tot tweeglazen om de 15 minuten blijven drinken tot het vochtverlies volledig is aangevuld.

Wat drinken?

De ideale drank moet koolhydraten (suikers) en minerale zouten (calcium, magnesium, natrium en bicarbonaat) bevatten en moet een temperatuur hebben van 10 tot 15°C. Koolhydraten zijn een caloriebron die snel kan worden gebruikt om het energieverlies ten gevolge van de inspanning te compenseren. Minerale zouten zijn eveneens noodzakelijk voor een goede rehydratatie (aanvulling van het vochtgehalte). De cellen nemen gemakkelijker water op als dit minerale zouten bevat. Bovendien verliezen we veel minerale zouten met het zweten. Ze moeten dus worden vervangen.Om de graad van uitdroging te berekenen, volstaat het de volgende formule toe te passen:

(gewicht vóór de inspanning - gewicht na de inspanning) x 100 gewicht vóór de inspanning = % uitdroging

Tijdens de inspanning:
 • sterk gemineraliseerd water + een energiereep als koolhydraatbron;
 • fruitsap bevat minerale zouten en koolhydraten. Druivensap bevat veel suiker en wordt aanbevolen tijdens de inspanning. Vóór en na de inspanning drinkt u het best sinaasappel- of appelsap.

Na de inspanning:

 • fruitsap verdund met bruiswater dat veel mineralen en bicarbonaten bevat.
 • na de inspanning drinkt u 1,5- tot 2-maal het verlies dat tijdens de inspanning werd genoteerd.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/08/2012
Origineel artikel geschreven door op 10/06/2002

Bronnen: Dr Gibault, Coeur et Santé 2002. Dr Gibault, "Diététique du sportif"; Collection Nutrition et Santé, Edition Hatier.

Vindt u het artikel interessant?