• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu?

Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu?

Het slaapapneusyndroom komt heel veel voor. Behalve snurken veroorzaakt dit syndroom soms ernstige complicaties. Welke verschillende vormen van behandeling bestaan er om komaf te maken met slaapapneu?


Wat is het slaapapneusyndroom?

Slaapapneu is het onvrijwillig en herhaaldelijk stoppen van de ademhaling (tien seconden of langer) in de loop van de nacht (meer dan 5 keer per uur). Na elke ademstilstand wordt de ademhaling vaak luidruchtig hervat. Dat verklaart waarom mensen met het slaapapneusyndroom ook vaak snurken.

Stijging van het cardiovasculair risico
De ademstilstand verstoort de slaap en leidt tot vermoeidheid en slaperigheid overdag. Een bijkomend effect van het slaapapneusyndroom is dat het cardiovasculair risico erdoor stijgt.

Spierverslapping
De meest voorkomende oorzaak is een verslapping van de spieren van de tong en de keel. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een polysomnografisch onderzoek gedurende één nacht in een zogenaamd slaapcentrum, meestal na  een ademhalingspolygrafie in het ziekenhuis of thuis. Daarbij wordt een aantal parameters onderzocht, zoals de spierwerking en de ademhaling.

Slaapapneu: eerst de leefgewoonten herzien

Gewicht, alcohol, roken, geneesmiddelen, enz.
Heel wat factoren vergroten de kans op slaapapneu. Die moeten eerst worden opgespoord en aangepakt. Moet de persoon in kwestie vermageren (obesitas is de belangrijkste risicofactor voor slaapapneu door het risico op obstructie van de luchtwegen)? Moet hij stoppen met drinken (alcohol doet de spieren in de keel verslappen) of stoppen met roken (roken veroorzaakt ontstekingen van de luchtwegen)? Moet hij zijn medicatie aanpassen (slaappillen, spierverslappers en angstwerende middelen bevorderen apneu) of zich laten behandelen voor een allergie (om een verstopte neus te ontzwellen)? Traditioneel wordt aangeraden om op de zij te slapen en het hoofd iets hoger te leggen om de luchtwegen zo vrij te maken.

Als al die maatregelen niet helpen, kan de arts u een CPAP-behandeling (licht permanente positieve luchtdruk) of een MRA (mandibulair repositie-apparaat, een soort beugel) voorstellen. Chirurgie wordt pas als laatste uitweg gekozen.

Artikel gepubliceerd door op 11/06/2013

Bronnen: Institut français de chirurgie du ronflement, www.institut-du-ronflement.fr

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Slaapapneusyndroom

Vindt u het artikel interessant?