Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 14h40
-A +A

PUB

Permanente overdruk: efficiënt maar lawaaierig

De traditionele behandeling bij slaapapneusyndroom is de CPAP of permanente positieve luchtdruk. De patiënt draagt ’s nachts een neusmasker waarin via een compressor lucht geblazen wordt om de bovenste luchtwegen open te houden. Deze oplossing is heel doeltreffend, maar sommige patiënten hebben er last van dat ze ’s nachts een masker moeten dragen en zich uitrusten met een compressor. Die laatste maakt soms veel lawaai.

Mandibulair repositie-apparaat of onderkaakorthese: voor lichte apneu

De patiënt draagt een beugel die wordt gemaakt op basis van een gebitsafgietsel en die ervoor zorgt dat de tong niet naar achteren kan zakken en de doorgang van de lucht niet belemmerd wordt. Bij sommige patiënten kan de beugel leiden tot overmatige speekselproductie en gewrichtspijn die soms moeilijk te verdragen zijn. Net als de remedie met permanente positieve druk moet deze behandeling voor de rest van het leven worden gevolgd. Een onderkaakorthese is minder doeltreffend dan de permanente positieve druk en is enkel bedoeld voor mensen met lichte tot matige apneu.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 14h40

Institut français de chirurgie du ronflement, www.institut-du-ronflement.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
peilanson

De CPAP apparaten die er momenteel zijn maken geen hels lawaai maar een zacht slaapverwekkend ruisje.
Op uw verhaal gaat men denken dat je dan helemaal niet in slaap kan komen. Zo'n CPAP is een uitkomst voor slaapapneu en degene die hem gebruikt zal binnen de kortste keren merken dat hij s'morgens uitgerust wakker wordt en een normale uitgeruste energie heeft.
Het is natuurlijk wel even wennen en soms moet er ook nog gezocht worden voor het juiste masker maar het uiteindelijke resultaat is geweldig.

PUB