• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Welk is het beste ogenblik om te joggen?

Welk is het beste ogenblik om te joggen?

Wat denkt u: kan men best 's morgens, 's middags of 's avonds gaan joggen? We hebben hieronder voor elk tijdstip de belangrijkste voor- en nadelen opgesomd. Maar het ideale uur zal uiteindelijk altijd 'uw' ogenblik zijn, het ogenblik dat u persoonlijk het best past. Maar daarvoor moet u wel de keuze hebben uiteraard!

's Morgens, 's middags of 's avonds?

Elke situatie heeft voor- en nadelen. U moet zelf een keuze maken, rekening houdend met uw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Maar vergeet niet dat het hoofddoel erin bestaat om zeer regelmatig te gaan lopen, verschillende keren per week dus. Ideaal is driemaal per week, indien u alleen deze sport beoefent.

's Morgens joggen

Als u 's morgens gaat lopen, spaart u tijd uit onder de douche, alsook bij het omkleden. U kunt vóór of na de sportbeoefening ontbijten. Het is bovendien het ogenblik van de dag waarop u zich het fitst voelt. Tot slot, 's morgens lopen verstoort de slaap niet. Wie 's avonds gaat joggen, heeft daarna regelmatig problemen om in te slapen. Dit heeft te maken met de geleverde inspanning en met de tijd die de hartslag nodig heeft om opnieuw te zakken.
Daarentegen is het lichaam 's morgens nog niet helemaal wakker. Men moet er dus voorzichtig mee omgaan en niets forceren. Doe eerst wat rekoefeningen om uw spieren op te warmen en te versoepelen, en om achteraf problemen te vermijden. Als u daarna een hele dag zittend werk moet doen in een kantoor, kan 's morgens lopen het risico op spierpijn en stijfheid verhogen. Laat uitgaan is in dit geval ook te vermijden. Wie 's morgens vroeg gaat lopen of stevig wandelen, wordt ook vaak met een gevoel van eenzaamheid geconfronteerd.
Nog een tip: als het kan, verlaat zoveel mogelijk het ogenblik waarop u 's morgens gaat joggen. 10 of 11 uur lijkt ideaal.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011
Origineel artikel geschreven door op 08/06/2009

Bronnen: Cécile Bertin, "Courir au féminin" (Lopen in het vrouwelijk), uitg. Leduc.

Vindt u het artikel interessant?