• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Weg met doping

Weg met dopingDoping is een ramp, zowel bij beroeps- als bij amateursporters. De Franse Gemeenschap heeft het decreet van vorig jaar aangevuld en neemt maatregelen om het decreet toe te passen.

De minister van Gezondheid van de Franstalige Gemeenschap, Nicole Maréchal, bindt de strijd aan tegen doping bij amateursporters. Amateursporters werden voordien relatief weinig gecontroleerd, maar ook zij blijken niet vies te zijn van doping.Dat is onaanvaardbaar, temeer daar het vooral gaat om jonge tot zeer jonge sporters. Vaak nemen ze doping omdat hun club, trainer of ouders zeer hoge eisen stellen. Daarom had de Franstalige Gemeenschap maatregelen genomen tijdens een decreet van 8 maart 2001.

Eindelijk controle van amateursporters

Minister Maréchal heeft nu aangekondigd dat vanaf dit najaar meer dan 1.000 controles zullen worden uitgevoerd, zowel bij sportmanifestaties als tijdens trainingen. De controleurs zullen gerechtelijke macht hebben. De analyses zullen worden uitgevoerd in erkende laboratoria volgens de procedure die door het International Olympisch Comité werd goedgekeurd.In tegenstelling tot het decreet van 1965 stelt het decreet van 2001 dat overtreders niet meer strafrechtelijk zullen worden vervolgd, maar een disciplinaire straf zullen krijgen van de Federatie. De controleurs zullen de namen van de positief bevonden sporters echter doorgeven aan het parket en het parket kan dan eventueel bijkomende onderzoeken uitvoeren. Duizend controles zijn uiteraard verre van voldoende, maar het is toch al een begin.

Deze maatregel getuigt ook van de politieke wil om een einde te maken aan deze "kanker" die ook de amateursport treft.
U vindt een lijst van de verboden producten op de website van La Dernière Heure les Sports:http://www.dhnet.be/index.phtml?content=http://www.dhnet.be/dhinfos/article.phtml?id=41904

Artikel gepubliceerd door op 02/07/2002

Bronnen: Persconferentie van Nicole Maréchal, 20 juni 2002

Vindt u het artikel interessant?