• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Weet u wat een oedipuscomplex is?

Weet u wat een oedipuscomplex is?

Iedereen kent wel het Oedipuscomplex... Maar van waar is het afkomstig?

Het oedipuscomplex, een begrip afkomstig uit de mythologie...

Oedipus was een zoon van Laios, de koning van Thebe, en zijn vrouw Iokaste. Omdat een orakel voorspelt dat Oedipus ooit zijn vader zal doden en met zijn moeder zal trouwen, beslist de koning zijn zoon te laten ombrengen. De soldaat die met deze opdracht belast is, laat het kind gewoon achter in het bos. Daar wordt hij opgevangen en opgevoed door een herder en zijn vrouw.

Later komt hij in Thebe terecht, zonder evenwel iets van zijn afkomst te weten. Hij komt een man tegen en doodt hem tijdens een ruzie. (Veel later zou blijken dat het zijn vader was.) Dan verschijnt hij voor de sfinx van de stad en raadt het antwoord van het raadsel dat de sfinx hem voorlegt: Welk dier loopt 's ochtends op vier benen, 's middags op twee en 's avonds op drie? Hij geeft het juiste antwoord – de mens – en overwint zo de sfinx.

Later zal Oedipus met Iokaste trouwen en samen met haar kinderen krijgen, zonder  te weten dat zij zijn moeder is. Jaren later, wanneer de stad geteisterd wordt door de pest, ontdekt Oedipus dat het zijn schuld is: de epidemie is een straf omdat hij zijn vader gedood heeft en met zijn moeder getrouwd is. Uit wanhoop steekt hij zichzelf de ogen uit…

 

Het oedipuscomplex: ingebeelde wensen

In de psychoanalyse, is een complex een geheel van onbewuste elementen, die de bewuste activiteiten van de persoon in kwestie kunnen verstoren. In het psychoanalytische oedipuscomplex, is alles een kwestie van droombeelden bij het kind.

Het gaat om een geheel van verliefde en vijandige gevoelens die te vergelijken zijn met het verhaal van Oedipus. Het kind dat in zijn oedipale fase zit, wenst de dood van zijn rivaal en de liefde van de ouder van het andere geslacht. Een jongen wil dus dat zijn vader verdwijnt zodat hij zijn moeder voor zich alleen heeft.

Freud gaat zelfs nog een stap verder door te stellen dat het kind nog meer wil, namelijk een kind van de ouder van het andere geslacht.

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2012

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten