Weet u op welke leeftijd allergieën beginnen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2015 - 12h10
-A +A

Allergische rhinitis is in de volksmond nog altijd beter bekend als hooikoorts, ook al weten we intussen dat de aandoening van februari tot oktober kan optreden. Bij volwassenen komt ze heel veel voor, bij kinderen is ze vaak moeilijk op te sporen. Vanaf welke leeftijd kan iemand allergische rhinitis krijgen?

PUB

Allergische rhinitis kan al op heel jonge leeftijd beginnen!

Ter herinnering: allergische rhinitis is een ontsteking van de neusslijmvliezen. Dat brengt verschillende types van symptomen mee:

  • Overvloedig lopende neus.
  • Kind krijgt voortdurend niesbuien.
  • De neus kriebelt of jeukt.
  • Kind snurkt, heeft keel- en/of hoofdpijn en hoest om de slijmen uit zijn keel weg te krijgen.

Allergische rhinitis gaat vaak gepaard met conjunctivitis (irritatie van de ogen) en met astma.

De eerste symptomen van allergische rhinitis kunnen al op heel prille leeftijd optreden: vanaf twee jaar of nog vroeger als de stof die de allergie uitlokt zich in huis bevindt (via mijten, huisdieren, enz.).

Allergische rhinitis herkennen bij kleine kinderen : niet evident!

Allergische rhinitis kan dus al op heel jonge leeftijd beginnen, maar meestal wordt de allergie pas tussen het vierde en zesde levensjaar ontdekt. Dat komt omdat bij een deel van de kinderen de sensibilisatie pas op die leeftijd optreedt, maar allicht ook omdat het bij heel jonge kinderen niet vanzelfsprekend is om het onderscheid te maken tussen allergische rhinitis en een gewone virale neusverkoudheid of rhinitis. Kleine kinderen hebben vaak de ene verkoudheid na de andere, maar soms camoufleren de symptomen een echte allergische rhinitis.

Wanneer moet u naar de dokter?

Allergische rhinitis geeft geen koorts. Ouders aarzelen dan ook soms om naar een dokter te gaan. Als de symptomen ernstig en hinderlijk zijn, doet u er toch goed aan om een dokter te raadplegen. Vooral als de ademhaling gaat piepen, moet u extra alert zijn. Allergische rhinitis gaat bij kinderen namelijk soms gepaard met astma, en die aandoening moet zeker worden opgespoord. Praat erover met uw kinderarts of met uw huisarts.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2015 - 12h10

Becker, JM et al., Medscape, januari 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vragen over rhinitis Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Hooikoorts en astma zijn vaak de uitdrukking van een allergie. Hoe kunnen we evolutie van de ene ziekte naar de andere voorkomen? Welke behandelingen bestaan er voor volwassenen en kinderen? Het antwoord van een kinderpneumoloog en allergoloog, Dr. E...

Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te beh...

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zij...

Meer artikels