Weet u genoeg over uw gezondheid?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2014 - 09h33
-A +A

Volgens een gezamenlijk onderzoek van de Christelijke Mutualiteit en de UCL scoren de Belgen in vergelijking met de andere Europeanen niet zo goed inzake kennis over gezondheid.

PUB

Belgen presteren ondermaats

Kennis over gezondheid of gezondheidsvaardigheden wordt eenvoudig gesteld omschreven als het vermogen van iemand om informatie over gezondheid te begrijpen en te gebruiken om de juiste keuzes te maken en daardoor zijn levenskwaliteit in stand te houden of te verbeteren.

Het is niet de eerste keer dat hiernaar onderzoek wordt verricht. Maar de laatste studie, die door de UCL werd uitgevoerd, is niet echt bemoedigend. Amper zes van de tien Belgen beschikken over voldoende kennis!

Een kwestie van scholingsgraad

De onderzoekers hebben ook de link onderzocht tussen kennis over gezondheid en scholingsgraad. Uit het onderzoek blijkt dat hoe korter geschoold men is, hoe beperkter de kennis en hoe minder goed de genomen beslissingen (op het vlak van roken, medicatie,  voeding, enz.). Dat klinkt logisch.

Maar de onderzoekers hebben ook vastgesteld dat mensen met een korte scholing die wel over degelijke gezondheidsinformatie beschikten zich beter gedroegen dan anderen. We moeten ons dus dringend beter informeren over onze gezondheid!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/09/2014 - 09h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

Een grote stap vooruit in het kankeronderzoek Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Kanker is de tweede doodsoorzaak in Europa (1 op de 4 personen sterft eraan). Toch besteedt België niet eens 2 % van zijn BBP (bruto binnenlands product) aan researchondersteuning. Daarmee bengelt ons land onderaan in het Europese klassement.

Meer artikels