Wees beleefd tegenover uw arts, hij zal er u dankbaar om zijn !

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015 - 14h08
-A +A

Bent u altijd supervriendelijk tegenover artsen en zorgverleners? We raden het u warm aan, en niet alleen omdat beleefdheid een deugd is!

PUB

Medische teams presteren minder goed als ze te maken krijgen met onbeleefdheid

Om de impact van boze opmerkingen na te gaan, vroegen de onderzoekers aan 24 medische teams om mee te werken aan een simulatie. Het ging meer bepaald om een noodsituatie met een te vroeg geboren baby. De teams hadden voordien te maken gekregen met een “buitenlandse expert” die deelnam aan het experiment en volgens de groepen soms onbeleefde opmerkingen gaf.

Vervolgens werden de prestaties van de verschillende groepen geëvalueerd door beoordelaars die niet wisten of de expert al dan niet onbeschoft was geweest.

Resultaat: de teams die onheus behandeld waren, behaalden minder goede resultaten dan de andere. De onderzoekers gingen ook na wat de impact van onbeleefd gedrag kon verminderen. Zo bleek ongemanierdheid de prestaties minder negatief te beïnvloeden wanneer de teams goed communiceerden en de verschillende leden hulp konden vragen.

Verzorgers en verzorgenden zijn allemaal maar mensen!

Conclusie: we hebben er allemaal belang bij om beleefd te zijn tegenover verzorgend personeel. Veel artsen en zorgverleners klagen immers over de houding van hun patiënten. Zo zijn we niet alleen ongeduldig en onverdraagzaam, maar worden we ook steeds veeleisender en ervaren we hun advies vaak als een vorm van dwang. Zorgverleners beter behandelen, is nochtans niet alleen een kwestie van opvoeding, maar ook beter voor de gezondheid! Dus hebben we er met z’n allen belang bij…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015 - 14h08
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tabaksontwenning: de rol van de arts Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Tabaksontwenning ervaren artsen vaak als een ondankbare taak. Het tabaksprobleem zou echter systematisch moeten worden besproken bij elke raadpleging van een patiënt die rookt. Roken heeft immers verwoestende effecten voor de gezondheid. Jammer genoe...

Verslaafd aan overuren? Let op uw hart... Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

Overuren dienen eigenlijk om tijdens drukke professionele periodes het werk toch gedaan te krijgen. Als het aantal overuren echter begint op te lopen of uitgesmeerd wordt over een te lange periode, dan wordt de situatie gevaarlijk voor de gezondheid....

Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Meer artikels