• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Weer sporten na de winter

Weer sporten na de winter

De winter loopt op zijn einde. De dagen worden langer, er is meer licht, het zonnetje is al wat warmer…

Kortom, dit is het ideale moment om weer te beginnen te sporten. Sluit u niet op in een fitnesscentrum, maar ontdek opnieuw het plezier van de buitensporten.

Vijf tips om na de winter weer aan het sporten te gaan.

Kies bij voorkeur voor een buitensport

Een buitensport is beter voor het moreel dan sporten in een turnzaal of een fitnesscentrum. Dat is onlangs ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers hebben bij een groep vrijwilligers nagegaan welk effect een sessie zaalsporten en een sessie buitensporten op de stemming heeft(1). In beide gevallen had de sportsessie een positieve invloed op het humeur. Maar de lichamelijke activiteit in open lucht bleek efficiënter dan zaalsporten om spanningen, neerslachtigheid en prikkelbaarheid te verminderen en het gaf ook een groter gevoel van energie. Maar het beste nieuws is dat wie in open lucht sport achteraf meer zin heeft om ermee  te blijven doorgaan!

 

Lang niet meer actief geweest of 45-plusser? Ga dan langs bij uw arts!

Als u in clubverband aan sport doet, moet u een medisch geschiktheidsattest voorleggen en moet u dus vooraf naar de dokter. Maar ook in het andere geval gaat u veiligheidshalve beter eerst naar de dokter, zeker als u al lang niet meer gesport hebt. Uw arts zal u tips geven die van toepassing zijn op uw situatie, bijvoorbeeld over de bewegingen en de manier waarop u de draad het best weer opneemt.

Als u ouder dan 45 bent, moet u in ieder geval op doktersbezoek voor een verplichte check-up van uw hart. Dat bestaat onder meer uit een elektrocardiogram en een inspanningstest (2).

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 15/03/2011

Bronnen: (1) Thompson Coon J, et coll., Environ. Sci. Technol., 3 februari 2011. (2) Aanbevelingen van de Franse vereniging van cardiologen, www.fedecardio.com.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Lente: een kuur om weer fit te worden na de winter!

Vindt u het artikel interessant?