Week van de hiv-screeningtest: informatie is belangrijk!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2014 - 11h45
-A +A

De helft van de seropositieve mensen heeft de diagnose te laat te horen gekregen om optimaal te kunnen profiteren van de bestaande behandelingen.

Deze week staat in het teken van de screening.

PUB

Hiv en aids: screening is cruciaal

Hiv opsporen is van kapitaal belang, omdat besmette patiënten andere mensen kunnen besmetten voor de symptomen zichtbaar worden en de ziekte zo wordt vastgesteld. Maar screening is ook en vooral belangrijk omdat er vandaag heel efficiënte therapieën bestaan die de symptomen kunnen verlichten en de risico’s op overdracht van de ziekte beperken.

Screening gebeurt niet genoeg

Toch is screening op hiv nog altijd iets waar publiciteit voor moet worden gemaakt. Nog te veel mensen stellen de test uit, een beetje uit angst, omdat ze er niet aan denken, omdat het soms stigmatiserend lijkt of omdat het niet evident is om over hun seksleven te praten.

Uw huisarts, maar ook elke andere arts kan u een test voorschrijven. U kunt ook naar een screeningcentrum gaan. De test gebeurt er anoniem en snel.

U vindt meer informatie over de screening en namen van screeningscentra op  http://www.seksualiteit.be/soas/testen/de-hiv-test

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2014 - 11h45

Perscommuniqué Plate-forme prévention SIDA

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hiv: zelftests te krijgen in de apotheek Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Sinds 23 november zijn in België zelftests voor hiv-screening vrij in de apotheek te koop. Ze zijn zonder medisch voorschrift te krijgen en vormen een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen aids.

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Bloed geven, leven geven Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Belgische Rode Kruis heeft een nieuwe campagne gelanceerd om bloedgevers te rekruteren. Wie kan bloed geven? Hoe begint u eraan?

Wat zijn de signalen van borstkanker? Gepubliceerd op 05/10/2016 - 12h04

Oktober staat in het teken van borstkanker. Tientallen verenigingen zetten zich dan in om vrouwen meer bewust te maken van de rol die ze zelf kunnen spelen in de preventie en de screening van borstkanker. Want hoe vroeger de kanker wordt opgespoord,...

Meer artikels