Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Wedding blues: net getrouwd... en depressief?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2009 - 00h00
-A +A

Het huwelijk is de mooiste dag van ons leven, heet het. Maar meteen na die bijzondere dag eist de werkelijkheid haar rechten weer op en dat doet vaak pijn. De wedding blues gaan vaak heel diep. Maar we kunnen ons ertegen wapenen. En een gewaarschuwd man is er twee waard....

De wedding blues, een speciale depressie


Voor de "wedding blues" bestaat er geen specifieke medische omschrijving. Het is gewoon een periode van neerslachtigheid die volgt op het huwelijk en die enkele dagen tot enkele maanden kan duren. Maar het zou fout zijn om het fenomeen te onderschatten, zegt Frédérique Back, therapeute en consulente bij de voorbereiding op een huwelijk. "Het gaat om een verlies van houvast dat heel zwaar kan zijn om te dragen en dat zelfs serieuze problemen kan uitlokken."

De wedding blues in het kort


Als na de huwelijksdag de depressie de kop opsteekt, is dat vaak omdat ze ontgoocheld zijn. Ondanks alle voorbereidingen was het feest niet wat ze ervan hadden verwacht. Of misschien was alles wel perfect, tot in de puntjes zelfs, maar bleven de gevoelens achterwege omdat ze bedolven werden onder de stress en alle andere emoties. Soms kunnen koppels achteraf een leegte voelen als het project van lange adem voorbij is. Ze hebben maandenlang aan niets of toch bijna niets anders gedacht… en in vierentwintig uur is alles voorbij. Maar na het huwelijk is er soms ook een periode van rouw omdat er niet volgt wat we hadden verwacht. Het getrouwde koppel verdwijnt niet op een stralende wolk waarna "ze nog lang en gelukkig leefden en veel kinderen kregen". De dag erop zijn beide partners nog altijd dezelfden; en het is niet omdat ons lief nu onze man geworden is dat hij ineens geen kleine kantjes en vervelende gewoonten meer heeft.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Beschikbaar zijn voor seks is geen plicht! Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h31

Uit een onderzoek van de VUB in 2015 hebben Belgen gemiddeld 1,8 keer per week. Het probleem is dat zo'n gemiddelden tot norm verheven worden terwijl het alleen maar gaat om berekeningen op basis van oncontroleerbare verklaringen!

Ook gelukkige gebeurtenissen zijn stresserend! Geüpdatet op 08/06/2004 - 00h00

Stress is niet alleen negatief en schadelijk, maar in de eerste plaats een reactie van het lichaam om zich aan te passen aan verandering. We kennen uiteraard stress als gevolg van persoonlijke problemen, gezinsproblemen, problemen op het werk,… Ook e...

Meer artikels