• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Tips (0)

We hebben helden nodig tegen junkfood!

Artikel gepubliceerd door op 12/03/2013


We hebben helden nodig tegen junkfood!

Twee artikels rond een gemeenschappelijk thema: een les op internet over de helden die kinderen moeten aansporen gezond te eten.

Celebrity’s beïnvloeden het eetgedrag van kinderen, ten goede…

Om te beginnen een verslag van een interessant Gents initiatief (1). In een wat achtergestelde buurt van de stad heeft het wijkgezondheidscentrum een superheld in het leven geroepen, VITAMike. VITAMike komt van een andere planeet en heeft energie nodig om weer met zijn raket te kunnen opstijgen. Groene energie weliswaar, en hij kan die beetje bij beetje verzamelen elke keer dat de kinderen iets in hun boterhammendoos zitten hebben wat goed is voor de gezondheid, zoals groenten, fruit, kaas, volkorenbrood, enz.

VITAMike is het hoofdpersonage geworden in een reeks interventies: een bezoek aan de refter om de kinderen te zien en cadeautjes uit te delen aan al wie goede dingen in zijn boterhammendoos zitten heeft, maar ook workshops met de ouders om ze ideeën aan de hand te doen voor evenwichtigere menu’s dan het traditionele wit brood met choco. En volgens de eerste observaties van de organisatoren werkt het!

 

... en ten kwade

In Engeland (2) brengt een studie intussen een soortgelijke invloed aan het licht, maar dan in de tegenovergestelde richting. De studie toont aan dat als kinderen naar iemand kijken die chips promoot, of dat nu een reclamespotje is voor die chips of een toevallige scène in een willekeurige uitzending, ze dan meer chips van dat merk eten.

 

Opgelet voor de idolen van uw kinderen

Slotsom: onze kinderen zijn beïnvloedbaar en het is belangrijk voor hun gezondheid dat die invloed in de richting van een gezonde en evenwichtige voeding gaat. Jammer genoeg hebben we niet allemaal een superheld bij de hand die een bezoekje komt afleggen in onze woonkamer.

Maar er is wel iets wat we kunnen doen: laat uw kinderen niet zomaar voor de televisie zitten, zodat ze niet (weerloos) worden overgeleverd aan al de publiciteit en reclamespotjes op het scherm. Trouwens, elk uur dat ze voor het televisiescherm gekluisterd zitten is ook slecht voor de mentale en geestelijke gezondheid.

Maar er is nog iets anders wat misschien nog doeltreffender is. Denk erom dat de eerste helden van onze kinderen de ouders zelf zijn. Echt waar!

 

Dus, als u wilt dat uw kinderen gezond en evenwichtig eten geeft u ze beter het goede voorbeeld! Het is niet omdat u geen sweater met kap draagt dat ze niet naar u opkijken.

En op de koop toe is het nog een gezonde oplossing - niet alleen voor uw (b)engeltje, maar ook voor u!

 

(1) CRIOC, "Un superhéro pour la santé des enfants dans des quartiers défavorisés"

(2) Eurekalert: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/uol-cee030713.php

Artikel gepubliceerd door op 12/03/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Netheid? Ja, maar zonder te overdrijven!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/04/2011 09:52

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Zijn we te proper? Er is tegenwoordig regelmatig sprake van een theorie volgens dewelke kinderen die op jonge leeftijd niet blootgesteld werden aan voldoende microben of bacteriën, later meer ...

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie