We hebben allemaal liefde nodig

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/05/2004 - 00h00
-A +A

Onze belangrijkste basisbehoeften zijn: ademen, drinken, eten en slapen. Maar hoe zit met het onze behoefte aan liefde?

PUB

Als mijn basisbehoeften- ademen, drinken, eten, slapen - eenmaal bevredigd zijn, volgt de behoefte aan zekerheid. Als die niet vervuld is, kan ik onmogelijk toekomstplannen maken. Als ik eenmaal die zekerheid heb, kan ik mijn levensprojecten beginnen in te vullen en werken aan mijn zelfontplooiing.

Bij die redenering vergeten we echter vaak één van onze essentiële behoeften: liefde! Want net zoals een kind zonder voedsel dreigt te sterven van honger, kan een kind dat geen affectie, geen menselijke warmte, geen tederheid krijgt, wegkwijnen van ellende. Maar ook wij, volwassenen, lopen dat gevaar. Met de jaren blijven onze basisbehoeften bestaan, maar worden ze minder uitgesproken. Een volwassene die honger heeft, kan wachten met eten, terwijl een baby meteen begint te huilen. Een volwassene die vermoeid is, hoeft niet meteen naar bed te gaan, terwijl een kind onmiddellijk als een blok in slaap valt… Een kind dat hulp nodig heeft, begint te wenen, een volwassene kan gerust een poos geduld oefenen. Da's een goed teken, want het bewijst dat ik geleerd heb om te gaan met frustraties. Maar er is een keerzijde aan de medaille: door te leren wachten, dreig ik die vitale behoefte aan liefde te vergeten en te verwaarlozen. Heel wat depressies en zelfdodingen zijn ongetwijfeld het gevolg van een onvervulde behoefte aan liefde. En als ik geen liefde voel van anderen, heb ik niet de kracht om erin te vliegen, om mijn dromen te verwezenlijken, om werk te maken van mijn levensprojecten.

Denk er dus aan uw "liefdesbatterijen" op te laden alvorens te besluiten dat u te weinig energie hebt. Het mooiste daaraan is, dat u daarmee niets afneemt van de ander, wel integendeel. Of u nu affectie uitwisselt met uw geliefde, uw kind of uw vriend, op die manier helpt u ook zijn of haar "liefdesreserves" aan te vullen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/05/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels