Waterretentie: houdt mijn lichaam water vast?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 14h48
-A +A

Normaal gaat er evenveel water ons lichaam in als eruit. Maar wat gebeurt er is als dat watercircuit ontregeld raakt?

Welke tekenen wijzen op waterretentie of het vasthouden van vocht?

Wat is waterretentie?

Als ons lichaam het water dat we uit ons drinken en eten halen niet volledig afvoert, houdt het water vast en zwelt het op. Dat kan alleen tijdelijk, anders zou ons lichaam blijven opzwellen!

Het lichaam kan dus een tijdlang een teveel aan water vasthouden. Ook door een ziekte of gezondheidsprobleem kan zich in een bepaalde zone van ons lichaam te veel water ophopen. Dan vormt zich een oedeem of zwelling.

Waterretentie manifesteert zich door onverklaarbare gewichtstoename die tot twee kilo kan gaan. Er treedt dan een zwelling op in de nieren, de buik, de enkels en de benen, of zelfs in het hele lichaam. 

Waterretentie kan ook puur fysiologisch zijn.

Dan gaat het om een normale vorm van vocht vasthouden die niet door een ziekte wordt veroorzaakt. Het meest voorkomende geval is de premenstruele periode bij vrouwen. De tekenen van waterretentie manifesteren zich enkele dagen voor de maandstonden en zijn toe te schrijven aan de hormonen.

De vrij bruuske gewichtstoename - die kan gaan van 500 gram tot twee kilo - gaat vaak gepaard met gezwollen en gevoeligere borsten. Dit type van waterretentie hoeft helemaal niet behandeld te worden. Het fenomeen verdwijnt vanzelf een of twee dagen na het doorkomen van de maandstonden. Vrouwen stellen dan soms vast dat ze vaak moeten plassen. Dat is het opgeslagen water dat het lichaam verlaat.

Waterretentie kan ook het gevolg zijn van langdurige immobiliteit. Lange reizen met het vliegtuig of de auto kunnen zo waterretentie veroorzaken, omdat de spieren van de benen urenlang niet kunnen bewegen. In dat geval zwellen de voeten en enkels op.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 18/06/2012 - 16h15 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/11/2015 - 14h48
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb zware benen: mag ik nog sporten? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Talrijke vrouwen hebben last van zware benen. U kunt het risico op deze aandoening verminderen door regelmatig fysiek actief te zijn. Maar hoe kunt u weten of de gekozen sport geschikt is of integendeel het probleem gaat verergeren?

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

5 tips voor slanke benen Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h26

Zou u graag slanke benen hebben? Met deze vijf tips kunt u mooie en dunnere benen krijgen. Breng ze in uw dagelijkse leven in de praktijk en neem goede gewoontes aan.

Meer artikels