Waterretentie: houdt mijn lichaam water vast?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/05/2017 - 15h11
-A +A

Normaal gaat er evenveel water ons lichaam in als eruit. Maar wat gebeurt er als dat watercircuit ontregeld raakt?

Welke tekenen wijzen op waterretentie of het vasthouden van vocht?

PUB

Wat is waterretentie?

Als ons lichaam het water dat we uit ons drinken en eten halen niet volledig afvoert, houdt het water vast en zwelt het op. Dat kan alleen tijdelijk, anders zou ons lichaam blijven opzwellen!

Het lichaam kan dus een tijdlang een teveel aan water vasthouden. Ook door een ziekte of gezondheidsprobleem kan zich in een bepaalde zone van ons lichaam te veel water ophopen. Dan vormt zich een oedeem of zwelling.

Waterretentie manifesteert zich door onverklaarbare gewichtstoename die tot twee kilo kan gaan. Er treedt dan een zwelling op in de nieren, de buik, de enkels en de benen, of zelfs in het hele lichaam. 

Waterretentie kan ook puur fysiologisch zijn.

Dan gaat het om een normale vorm van vocht vasthouden die niet door een ziekte wordt veroorzaakt. Het meest voorkomende geval is de premenstruele periode bij vrouwen. De tekenen van waterretentie manifesteren zich enkele dagen voor de maandstonden en zijn toe te schrijven aan de hormonen.

De vrij bruuske gewichtstoename - die kan gaan van 500 gram tot twee kilo - gaat vaak gepaard met gezwollen en gevoeligere borsten. Dit type van waterretentie hoeft helemaal niet behandeld te worden. Het fenomeen verdwijnt vanzelf een of twee dagen na het doorkomen van de maandstonden. Vrouwen stellen dan soms vast dat ze vaak moeten plassen. Dat is het opgeslagen water dat het lichaam verlaat.

Waterretentie kan ook het gevolg zijn van langdurige immobiliteit. Lange reizen met het vliegtuig of de auto kunnen zo waterretentie veroorzaken, omdat de spieren van de benen urenlang niet kunnen bewegen. In dat geval zwellen de voeten en enkels op.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 18/06/2012 - 16h15 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/05/2017 - 15h11
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Ik heb zware benen: mag ik nog sporten? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Talrijke vrouwen hebben last van zware benen. U kunt het risico op deze aandoening verminderen door regelmatig fysiek actief te zijn. Maar hoe kunt u weten of de gekozen sport geschikt is of integendeel het probleem gaat verergeren?

O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Meer artikels