• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Water voor de verzorging van uw hond

Water voor de verzorging van uw hondArtrose, spier- en botblessures ter hoogte van de poten, overgewicht, rugproblemen: uw hond lijdt. Naast de 'klassieke' medische en heelkundige behandelingen kunt u zijn pijn ook verlichten en zijn herstel bespoedigen met hydrotherapie.

Welzijn voor het lichaam

Naast het ontspannende en verzachtende effect van lauw water op het lichaam, kunnen wateractiviteiten heel heilzaam zijn. Want doordat het water het lichaamsgewicht lichter maakt, kunnen de spieren goed werken zich beter ontwikkelen zonder de gewrichten te belasten. Bovendien verbetert zwemmen de bloeddoorstroming in de ledematen. In het water verdwijnt de stramheid en vermindert de pijn. Al deze voordelen hebben geleid tot hydrotherapie, een verzorging in het water die een goede aanvulling vormen voor bepaalde medische en heelkundige behandelingen. Heel wat gespecialiseerde centra bieden hydrotherapiesessies aan voor honden die behoefte hebben aan comfort, mobiliteit en spiertonus ter hoogte van de poten. Ook windhonden hebben baat bij deze watertherapie om hun atletische vorm voor de sport te behouden.

Comfort en mobiliteit terugvinden

Artrose bedreigt de gewrichten in de poten en de rug van uw hond, op jeugdige leeftijd (heupdysplasie, elleboogdysplasie…), maar ook als hij oud is. Hij probeert dan zijn pijnlijke ledematen te ontzien en mijdt daarom elke vorm van lichaamsbeweging. Door dit gebrek aan activiteit verzwakken de spieren zodat de mobiliteit van uw vriend nog verder wordt aangetast. Hydrotherapie biedt hem een moment waarop hij zijn poten kan bewegen en daarbij minder pijn te lijden dan wanneer hij op de vaste grond loopt. Dit geldt ook voor honden die ter hoogte van een spier, een bot, een ligament of pees een kwetsuur hebben opgelopen, maar ook voor honden die na een heelkundige ingreep ter hoogte van de ledematen of de ruggengraat (discushernia) revalideren. Bovendien biedt hydrotherapie uw obese hond de kans om enkele lessen 'aquagym' te doen, zodat hij enkele grammen (of kilo's !) kwijtraakt zonder zijn door het overgewicht reeds erg belaste gewrichten te beschadigen.

Artikel gepubliceerd door op 11/10/2005

Vindt u het artikel interessant?