• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Water uit flessen of van de kraan?

Water uit flessen of van de kraan?Wat is het verschil tussen kraantjeswater en flessenwater? Welk van beide moeten mensen kiezen die aan sport doen, mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk en zwangere vrouwen?

Kraantjeswater


Het water dat we via de kraan geleverd krijgen, komt uit ondergrondse waterbekkens, uit meren en uit rivieren. Het heeft diverse behandelingen ondergaan. Het is geanalyseerd en gecontroleerd op 63 parameters. Deze hele behandeling is opgezet om de hygiënische kwaliteit van het water te garanderen. Geen enkel voedingsmiddel is dan ook zo sterk gereglementeerd als water.
Als het water aan de vastgelegde normen voldoet, is het drinkbaar. Ook als het nog vervuilende bestanddelen zou bevatten (bacteriën, micro-organismen, chemische stoffen), is de hoeveelheid daarvan zo laag dat het niet als bedreigend gezien wordt voor de gezondheid van de verbruiker.
Vaak zijn het dan ook de smaak en de geur (er wordt vaak bleekwater en chloor toegevoegd om de bacteriëndodende werking ervan) die als storend ervaren worden en die maken dat de Belg zich afkeert van deze nochtans uiterst milieu- en portemonneevriendelijke drank. Om deze ongemakken te omzeilen kunt u het water filteren in een waterkan of een filter inbouwen in uw kraan. U kunt het water ook gewoon een poos in een normale gewone karaf in de koelkast laten staan om de geur of smaak kwijt te raken.
Nog een niet onbelangrijke troef van kraantjeswater is dat het minerale zouten levert.

Flessenwater


Het flessenwater komt uit een onderaardse bron en wordt gebotteld op de plek waar het wordt opgevangen. Het wordt niet behandeld, maar ondergaat wel zeer strenge bacteriologische controles.
Het verschil tussen bronwater en mineraal water ligt in het feit dat de laatste soort erkend wordt als "goed voor de gezondheid" en dat ze altijd dezelfde concentraties minerale zouten (natrium, kalium, calcium, magnesium…) bevat. Bronwater bevat iets minder mineralen en de concentratie ervan schommelt met de seizoenen.

Artikel gepubliceerd door op 25/05/2009

Bronnen: Wetenschappelijk dossier van de CNRS, organisatie voor zuiver wetenschappelijk onderzoek in Frankrijk.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten