Wat zit er allemaal in uw lippenstift?

Geüpdatet door Coraline Burre, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012 - 12h00
-A +A

PUB

Lippenstift: hoed u voor allergieën!

De bewaarmiddelen in lippenstiften, zoals fenoxyethanol en parabeen, kunnen allergische reacties veroorzaken. Het gebruik van deze chemische stoffen - ze hebben bacteriënwerende eigenschappen - is toegestaan in cosmetische producten.

Sommige merken die in parfumeriezaken en in de apotheek worden verkocht, bieden lippenstiften aan met andere, minder allergene bewaarmiddelen.

In tegenstelling tot de synthetische bestanddelen, die heel zuiver zijn, geven de natuurlijke ingrediënten vaak aanleiding tot allerlei allergieën. De bioproducten op basis van etherische oliën van planten, fruit of propolis bijvoorbeeld  zijn echte haarden van ziektekiemen.

Perubalsem (balsam of Peru) en lanoline (whool alcohol of adeps lanae), allebei gebruikt als vette basis, zitten vol allergie verwekkende stoffen. Niet bestemd dus voor gevoelige huidtypes!

 

Lippenstift: wanneer moet u naar de dermatoloog?

Als u na herhaaldelijk gebruik van dezelfde lippenstift rode vlekken, een prikkend gevoel of jeuk hebt, reageert uw huid duidelijk slecht op het product. Soms kan er eczeem ontstaan op en rond de lippen in de vorm van kleine blaasjes.

Meestal verdwijnen de symptomen gewoon als u het verdachte cosmetische product niet meer gebruikt. Maar misschien doet u er goed aan om naar een dermatoloog te gaan. Die kan met een zogenaamde reactietest achterhalen voor welk bestanddeel u allergisch bent.

Op die manier voorkomt u dat het avontuur zich herhaalt als u een nieuwe lippenstift met dezelfde stof koopt. Het zal uw look alleen maar ten goede komen!

 

Tip: als u een nieuw cosmetisch product koopt,  bewaar dan de verpakking (alleen daar worden de bestanddelen vermeld). Bij problemen zal die informatie nuttig zijn voor uw dermatoloog.

Initialement publié par Coraline Burre, gezondheidsjournaliste le 03/12/2012 - 12h00 et mis à jour par Coraline Burre, gezondheidsjournaliste le 03/12/2012 - 12h00

Prof. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.

Site van de Europese Commissie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB