Wat zijn de waarschuwingssymptomen van darmkanker?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2017 - 15h11
-A +A

Darmkanker is bij vrouwen de op een na meest voorkomende en bij mannen de op twee na meest voorkomende kanker.
Er wordt op nationaal niveau een opsporingsonderzoek voor georganiseerd.

Behalve de screening kunnen ook bepaalde waarschuwingssignalen doen denken aan darmkanker. In dat geval moet u snel naar de dokter.

PUB

7.500 nieuwe gevallen van darmkanker per jaar

In België wordt het aantal nieuwe gevallen van darmkanker op meer dan 5.000 per jaar geschat.
Darmkanker is met 3.100 gevallen de op twee na meest voorkomende kanker bij mannen, na prostaatkanker (9.036 gevallen) en longkanker (5.578 gevallen).

Bij vrouwen is het met 2.711 gevallen de op een na meest voorkomende kanker, na borstkanker (10.490 gevallen).
 

Georganiseerde screening van darmkanker

Voor darmkanker (van de dikke darm en de endeldarm) wordt op nationaal niveau een screening georganiseerd. Die richt zich tot elke man en vrouw tussen 50 en 74 jaar en gebeurt aan de hand van de Hemoccult-test (opsporen van bloedsporen in de stoelgang). De test moet om de twee jaar worden overgedaan. Als de test positief is, wordt een coloscopie voorgeschreven om de diagnose te stellen.

Mensen met een verhoogd risico op darmkanker praten er evenwel beter over met hun huisarts. Die zal hen eventueel al vroeger een screening aanbevelen of meteen een coloscopie of een strengere follow-up voorschrijven. Het gaat dan om:

  • Eerdere gevallen van darmkanker in de familie (familie in rechte lijn, dus de ouders, grootouders, ooms en tantes, broers en zussen),
  • Sommige chronische ontstekingsziektes van de darmen, zoals familiale adenomateuze polypose of de ziekte van Crohn.
     

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/10/2013 - 15h25 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/03/2017 - 15h11

Institut national du cancer (INCa), www.e-cancer.fr. http://www.ameli-sante.fr

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h34

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog...

Darmpoliepen: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Darmpoliepen zijn kleine gezwelletjes of uitwassen in de dikke darm . Meestal zijn ze onschuldig, maar niet altijd. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen en welke complicaties kunnen er optreden?

Meer artikels