• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wat zijn prebiotica?

Wat zijn prebiotica?Er is in de media veel te doen rond de probiotica. Dat zijn levende micro-organismen die onze darmen koloniseren en samen de darmflora vormen. Maar wat zijn dan wel prebiotica? Waarvoor dienen ze? Tekst en uitleg van dr. Catherine de Goursac*.

Waarvoor dient de darmflora?


Onze darmflora bestaat uit meer dan duizend verschillende soorten micro-organismen (bacteriën, gisten,...). Ze is bij elk individu anders en verandert ook in de loop van ons leven. Onze darmflora is dus anders als we 10, 20 of 50 jaar zijn. De darmflora is onmisbaar voor ons lichaam, want ze creëert een ecologisch evenwicht. Ze speelt onder meer een rol in de productie van stoffen zoals vitamines (vitamine K, folaten, vitamine B12...) en ze versterkt onze weerstand.
De darmflora houdt de darmwand intact en gezond. Wist u dat de cellen van het darmstelsel zich om de 24 tot 36 uur vernieuwen? Dat verklaart waarom onze stoelgang voor 50% uit darmcellen bestaat. Bij een te grote slijtage van de cellen kan de darmwand haar functie van barrière niet meer naar behoren vervullen en worden de afvalstoffen minder goed afgevoerd. We spreken dan van het zogeheten 'leaky gut syndrome' (lekkende darm). De afvalstoffen die niet door de darmen worden afgevoerd, dringen dan binnen in ons lichaam. Dat stimuleert het afweersysteem om meer antilichaampjes te vormen, wat tot een verslechtering van het darmweefsel leidt. Dit syndroom ligt vermoedelijk aan de basis van een aantal zogeheten auto-immuunziekten en/of van een algemene ontstekingsreactie die een gevoel van onwel-zijn veroorzaakt.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?


probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstige invloed hebben op ons lichaam. Ze maken deel uit van de darmflora. Soms is het nodig om onze darmen van extra probiotica te voorzien - bijvoorbeeld na een antibioticakuur, na diarree of tijdens een chemotherapie - omdat deze situaties het ecologische evenwicht in onze darmen vernietigen.
Wetenschappers hebben zo bij kinderen een verbetering van eczema vastgesteld na extra inname van probiotica. Die werken namelijk in op hun afweersysteem.

Maar probiotica innemen alleen volstaat niet, er moet ook nog energie worden aangevoerd. En dat is de rol van de prebiotica. Die zijn namelijk een waardevolle selectieve voedingsbron voor de darmbacteriën, vooral dan voor de goede bacteriën.
prebiotica zijn suikers zoals cellulose, lactose, galacto-oligosachariden en vooral inuline. Ze kunnen fermenteren (en zijn dus verteerbaar), ze zijn bij hun doortocht door de maag en de dunne darm resistent en gaan van daar naar de dikke darm, hun eindbestemming.

Artikel gepubliceerd door op 04/01/2010

Bronnen: * Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse artsenvereniging (AFME) (www.afme.org) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie