• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  40 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat zijn de tekenen van flebitis?

Wat zijn de tekenen van flebitis?

Flebitis betekent dat een bloedprop de bloedsomloop in een ader volledig of gedeeltelijk blokkeert. Als de ader  geen oppervlakkig, maar een dieper gelegen ader is en de bloedprop groot is, moet u dringend naar een arts. Wat zijn de tekenen of symptomen waar u op moet letten?

Flebitis of veneuze trombose: oppervlakkig of diep?

Oppervlakkige flebitis (blokkering van de bloedsomloop in een kleine ader die pijn en ongemak veroorzaakt) is op zich niets ernstigs, maar het is wel een risicofactor voor een diepveneuze flebitis. En dat is wel een medisch noodgeval, want de bloedprop die de bloedstroom in een dieper gelegen ader afremt of die groot is van omvang kan loskomen, via de bloedstroom vervoerd worden en een longembolie veroorzaken (de prop nestelt zich dan in een longader). Dat is een ernstige en potentieel dodelijke ontwikkeling.

 

Wat zijn de symptomen van flebitis?

De tekenen van oppervlakkige flebitis:

De  ader is rood, warm, hard en staat wat bol, waardoor ze goed te zien is aan de huidoppervlakte. Ze is ook pijnlijk en gevoelig bij aanraking. De aangetaste zone is soms gezwollen, wat wijst op een lokaal oedeem.

 

De tekenen van een diepveneuze flebitis:

In de helft van de gevallen is er geen enkel teken dat wijst op de diepveneuze flebitis. Indien dat wel het geval is, gaat het om pijn in de kuiten of dijen, of om krampen, stramheid, een warmtegevoel of een gezwollen kuit, enkel, soms zelfs het hele been. De huid glimt, is hard en wit of blauwig van kleur. De lokale ontsteking van de ader kan lichte koorts geven (38°C). Een diepe flebitis kan ook worden opgespoord door het zogenaamde teken van Homans, dat is pijn in de kuit als de voet dorsaal (in de richting van de voetrug) gebogen wordt.

Bij deze symptomen moet u meteen naar een arts, want  ze wijzen op een verhoogd risico op longembolie. Dat ernstige voorval wordt gekenmerkt door pijn in de borst, ademnood, tot bloed ophoesten en bewustzijnsverlies toe. 

 

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2012

Bronnen: Le Manuel Merck, l’encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Vindt u het artikel interessant?