• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  16 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat zijn de symptomen van zona?

Wat zijn de symptomen van zona?

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Alleen mensen die ooit de wind- of waterpokken gehad hebben - in de meeste gevallen als kind - kunnen zona krijgen. Zona komt het meeste voor bij vijftigplussers, en de kans om het te krijgen neemt ook toe naarmate de weerstand vermindert. Wat zijn de symptomen die wijzen op zona?

Zona, een veel voorkomende ziekte

In Europa zijn er drie gevallen van zona op elke duizend mensen. Bij zestigplussers is dat tien op duizend. Eén op de vijf mensen krijgt in de loop van zijn leven te maken met zona. Wat voor ziekte is zona precies en wat zijn de symptomen?

Zona: heractivatie van het waterpokkenvirus

Zona wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Na een besmetting met de waterpokken blijft het Herpes zoster-virus namelijk gedeeltelijk achter in het lichaam. Bij verminderde weerstand kan het weer actief worden en de zenuwen besmetten, waardoor er zona uitbreekt.

Vooral wat oudere mensen lopen kans om zona te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor mensen met een verlaagde immuniteit, mensen die besmet zijn met het aidsvirus of mensen die behandeld worden voor kanker (radiotherapie, chemotherapie).

Artikel gepubliceerd door op 13/12/2011

Bronnen: Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont; Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse; Diens Gezondheidszorg, Bureau voor vaccinaties, Vaccinatiegids van de Franse Gemeenschap, Édition 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten