• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Commentaren (0)

Wat zijn de symptomen van spondylartritis ankylosans?

Wat zijn de symptomen van spondylartritis ankylosans?Chronische, reumatische en inflammatoire pijn onder aan de rug bij een volwassene van zowat 30 jaar, dat zou wel eens spondylartritis ankylosans kunnen zijn. Wat zijn eigenlijk de kenmerkende symptomen van deze aandoening en welke tips kunnen we geven op gebied van levenshygiëne?

Wat zijn de belangrijkste symptomen van spondylartritis ankylosans?


Spondylartritis ankylosans is een reumatisch, inflammatoire aandoening van de wervelkolom en het bekken. De ziekte treft tweemaal meer mannen dan vrouwen en vaak gaat het om jongvolwassenen van amper 30 jaar. De aandoening wordt gelinkt aan een gen, dat van deze ziekte in 90% van de gevallen een erfelijke pathologie maakt.
Bij mensen die lijden aan spondylartritis ankylosans is er sprake van een combinatie van symptomen:
Een chronische, inflammatoire pijn onder aan de rug. De pijn kan zowel aan één zijde als aan beide zijden van de rug gelokaliseerd zijn en zelfs uitstralen naar de achterkant van de billen. De pijn vermindert meestal tijdens een activiteit, maar duikt opnieuw op in rust. Ze duikt meestal op tijdens het tweede deel van de nacht en maakt dan de patiënt wakker.
Talalgie of hielpijn: ook in dit geval is de pijn heviger in rust.
Gewrichtsstijfheid onder aan de rug en aan de wervelkolom. Deze stijfheid, die de neiging heeft over te gaan naar andere gewrichten, onder andere aan de onderste ledematen, is de oorzaak van de problemen die de patiënten 's morgens ondervinden. Het lijkt dan alsof verschillende gewrichten vastzitten.
De ziekte kan ook heel wat andere organen treffen, wat kan leiden tot uveïtis (rood oog), psoriasis, een inflammatoire darmziekte (o.a. de ziekte van Crohn), hartaandoeningen, enz.

De basisbehandeling komt neer op het voorschrijven van ontstekingsremmende (of anti-inflammatoire) middelen en immunomodulatoren TNF-alfa. Fysieke activiteit wordt vervolgens aanbevolen om te strijden tegen pijn en stijfheid: turnen, kinesitherapie… En dan zijn er op gebied van levenshygiëne nog een aantal aanbevelingen die men best in acht neemt.

Tips voor de levenshygiëne


Vermijd vochtigheid.
Draag geen zware lasten.
Vermijd werkoverlast.
Vermijd een job waarbij u veel moet stilstaan.
Vermijd dikke hoofdkussens.
Ga niet zitten in een te lage zetel.
Ga op een zitbank of in bed nooit op uw zij liggen, en ook niet met één opgetrokken been.
Liggen: ga afwisselend op de buik of plat op de rug liggen.
Oefen verschillende keren per dag de houdingen die de kinesitherapeut u aangeleerd heeft: concentreer u goed op de strek- en rekoefeningen van het lichaam, alsook op de bewegingen van de stijf geworden gewrichten.

Artikel gepubliceerd door op 06/04/2009

Bronnen: "FMC, le Quotidien du médecin", 16 maart 2009; Mc Veigh C. et coll., British Medical Journal, 2006; Braun J. et coll., Lancet, 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Spondylartritis ankylosans

 • Deze moeilijke term dekt een miskende aandoening die, net zoals reumatoïde artritis, deel uitmaakt van de ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating