• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een klaplong?

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een klaplong?

Hebt u ademnood, moeite om te ademen, druk op de borst of voelt u zich moe? Misschien hebt u wel pneumothorax, beter bekend als klaplong.

Deze ziekte is een aandoening van het borstvlies. Dat is een dun vlies rond de longen.

Wat zijn de symptomen? Hoe weet u of u een risicopersoon bent en hoe wordt pneumothorax behandeld of, beter nog, voorkomen?

Pneumothorax, een aandoening van het borstvlies

Het borstvlies is een dun, uit twee lagen bestaand vlies dat de wand van de borstholte bedekt en rond de longen zit. Pneumothorax is een aandoening van dat borstvlies die meer of minder druk op de longen veroorzaakt en waarbij het ventielmechanisme in de longen soms gaat haperen.

Te veel druk op de longen

Bij een pneumothorax vormt er zich een soort luchtzak tussen de long en het borstvlies. Dat geeft druk op de longen. Die luchtbel gaat meestal vanzelf weg. Maar soms ondervindt de longventilatie er hinder van en kan de long erdoor verzwakken. Afhankelijk van de ernst van pneumothorax kan het om een echt spoedgeval gaan, want druk op de longen kan ook tot verwikkelingen leiden van het hart waardoor de patiënt in shock gaat.

Artikel gepubliceerd door op 07/05/2013

Bronnen: Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Editions Robert Laffont. Société de pneumologie de langue française (SPLF). FGLMR,  www.repir.com. La fondation du souffle, http://www.lesouffle.org/vos-poumons/les-maladies/pneumothorax.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten