• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Wat zijn de grote nieuwigheden in de strijd tegen kanker? (Interview met David Servan-Schreiber)

Wat zijn de grote nieuwigheden in de strijd tegen kanker? (Interview met David Servan-Schreiber)Drie jaar na zijn eerste boek pakt David Servan-Schreiber uit met een nieuwe editie van 'Anticancer". Waarom precies, en wat zijn de grote nieuwigheden?

Waarom deze nieuwe editie van 'Anticancer'?


David Servan-Schreiber: Het gaat om een actualisering. Uit de conferenties die ik bijwoonde en tijdens mijn ontmoetingen met mensen, merkte ik dat de lezers dit boek gebruiken als persoonlijke geneeskundegids. Ze nemen het ter hand om een gezonde levensstijl aan te kweken en om hun afweer tegen kanker te versterken.
Daarnaast volg ik de nieuwste ontwikkelingen in dit domein op de voet en heb ik dus ook een heleboel studies gelezen die sindsdien zijn verschenen. Gezien al die nieuwe klinische en wetenschappelijke gegevens werd mijn boek automatisch minder en minder up to date, wat toch een groot nadeel is voor een gids. Vandaar deze nieuwe versie.

Wat zijn de grote nieuwigheden van deze tweede 'Anticancer'-editie?


David Servan-Schreiber:
- Verschillende studies hebben het belang bevestigd van voeding. Zo moeten we absoluut minder geraffineerde suikers en witte meelsoorten eten, zodat een bestaande kanker niet verder kan groeien. Ik vind het belangrijk om dat te vermelden, want die wetenschappelijke kwestie bleef toch omstreden. Dus ben ik op zoek gegaan naar recente studies dit dat punt bevestigen, en ze opgenomen in mijn boek. (Lees op e-gezondheid.be: Suikergebruikers, waarom loopt u het risico om kanker te ontwikkelen?)

- Deze versie bevat ook nieuwe informatie over vitamine D. Die is essentieel voor gezondheidspreventie in het algemeen, en in het bijzonder voor de preventie van kanker en de vertraging van een bestaande kanker. (Lees op e-gezondheid: Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker)

- De nieuwe versie bevat ook een analyse die ik samen met een groep wetenschappers heb gemaakt over de invloed van gsm-gebruik. De conclusie luidt dat we zo snel mogelijk voorzorgsmaatregelen moeten nemen, aangezien het mogelijke risico te groot is om zomaar genegeerd te worden. (Lees op e-gezondheid: Gsm's: 10 tips om veilig te telefoneren)

- Bepaalde nieuwe voedingsproducten blijken een antikankereffect te hebben. Bij de uitgave van de eerste editie waren ze nog niet bekend, maar ik heb ze ondertussen opgenomen in de nieuwe versie.

- Tot slot heb ik het hoofdstuk over de band tussen lichaam en geest volledig overgenomen, maar wel in eenvoudiger bewoordingen, en met uitleg over nieuwe studies die in dit domein zijn gepubliceerd. Ze laten nog grotere effecten zien dan we tot nog toe dachten, vooral als het gaat om de essentiële en ietwat verrassende rol van gewone vriendschap, in vergelijking met meer intieme relaties zoals huwelijk en partnerschap.

Artikel gepubliceerd door op 03/05/2010

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten