PUBLICITÉ

Wat weet u over vitamine D?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h44
-A +A

Er is veel te doen om vitamine D. Wat is er zo bijzonder aan? Wat moeten we weten over de eigenschappen en de werking ervan in ons lichaam? We nemen deze allesbehalve gewone vitamine onder de loep…

PUB

Vitamine D wordt grotendeels:

Aangemaakt door ons lichaam.

De hoeveelheid vitamine D die we via ons voedsel binnenkrijgen, is vrij laag en dekt onze behoeftes niet. Vitamine D wordt grotendeels (twee derde) door ons eigen lichaam geproduceerd, en wel in onze huid onder invloed van de UV-stralen.

 

Hoelang moet ik in de zon zitten om optimaal vitamine D op te doen?

15 tot 20 minuten per dag.

U hoeft helemaal geen zonneslag te riskeren om aan uw dosis te geraken. In 15 tot 20 minuten kan ons lichaam de vitamine D aanmaken die het dagelijks nodig heeft. Het gebruik van een zonnecrème zou de productie van vitamine D door de huid niet beïnvloeden.

 

Een gebrek aan vitamine D komt veel voor:

In de gehele bevolking.

Naar schatting een op de drie Noord-Europeanen zou te weinig vitamine D hebben.

 

Welke levensmiddelen leveren het meeste vitamine D?

Levertraan.

Vitamine D zit vooral in dierlijke vetten. Vooral levertraan bevat een hoge concentratie vitamine D. Maar bij een vastgesteld tekort kan men zijn toevlucht nemen tot voedingssupplementen.

 

Vitamine D speelt een rol in:

De aanmaak van bot. 

Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor (ze stimuleert de opname door de darmen). Beide elementen zijn onmisbaar voor de vorming van bot, het in stand houden en de vernieuwing ervan.

 

Een tekort aan vitamine D bevordert:

Osteoporose.

Vitamine D speelt een cruciale rol in de bothuishouding. Een tekort zorgt voor een verhoogd risico op osteoporose bij bejaarden.

 

Hoe weet ik dat ik vitamine D te kort heb?

Een eenvoudige bloedstaal volstaat.

Het volstaan om het gehalte aan vitamine D2 en D3 in het bloed te bepalen om te weten of iemand te weinig vitamine D heeft en in welke mate.

 

Een tekort aan vitamine D komt meer voor:

In het noorden van Europa en bij bejaarden.

Aangezien onze vitamine D grotendeels wordt geproduceerd bij blootstelling van de huid aan UVB-stralen, komt een tekort meer voor in noordelijke landen (minder zon, meer bedekkende kledij) en bij oudere mensen (komen minder vaak buiten).

 

Vitamine D verkleint het risico:

Op kanker.

Vitamine D helpt het risico op kanker verminderen (door de ontstekingsremmende werking), vooral dan van borst- en darmkanker. Een goede reden dus om na te gaan of u geen tekort aan vitamine D hebt en om er extra bij te nemen als dat zo zou zijn.

 

Welk nut heeft vitamine D in de winter?

Ze helpt infecties tegengaan (verkoudheid, sinusitis, griep…).

Vitamine D is niet alleen nuttig voor ons botstelsel en in de strijd tegen kanker. Ze stimuleert ook de aangeboren immuniteit die ons wapent tegen infecties. Let er dus op dat u er ’s winters niet te kort hebt! Anderzijds remt ze de zogeheten verworven immuniteit af die een rol speelt in de ontwikkeling van bepaalde auto-immuunziekten, zoals diabetes van het type 1 en MS. Vitamine D biedt tot slot ook bescherming tegen cardiovasculaire aandoeningen (verbetert de bloeddruk, de werking van het hart…), ze verlaagt het risico op dementie, verbetert de spierwerking bij bejaarden en helpt zo valpartijen voorkomen, enz. 

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h44

Dr. Charley Cohen, "La vitamine D, indispensable pour votre santé", Ed. du Dauphin, 2010. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ