Wat weet u over hepatitis?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2008 - 00h00
-A +A

De helft van mensen besmet met hepatitis weet het zelfs niet en krijgt bijgevolg geen behandeling, maar ook geen raadgevingen om het risico op overdracht van het virus te beperken. Hoe zit het eigenlijk met uw kennis van de diverse soorten hepatitis, die leverziekten die zeer gemakkelijk opgespoord en doeltreffend behandeld kunnen worden?

PUB

1) Bij de behandeling van hepatitis hoort een chirurgische ingreep.

Fout.
De behandeling bestaat uit het nemen van medicijnen die tegenwoordig zeer doeltreffend zijn. Een chirurgische ingreep is in zeldzame gevallen nodig, bijvoorbeeld bij ernstige verwikkelingen zoals leverkanker, waarbij een deel van de lever moet weggenomen worden. Soms blijkt zelfs een levertransplantatie noodzakelijk.

2) Hepatitis is een ziekte van de arme landen.

Fout.
Hoewel hepatitis meer in Afrika en Azië voorkomt dan in Europa en in de Verenigde Staten, toch vormen hepatitis B en C in Frankrijk en in de westerse landen een echt gezondheidsprobleem, met onder andere 700.000 besmette Fransen, waarvan de helft helaas nog niet eens weet dat zij het hepatitisvirus heeft opgelopen. Deze mensen worden bijgevolg niet behandeld en lopen het risico het virus over te dragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2008 - 00h00 Persdossier, 3e Journée nationale hépatites, Fédération nationale des Pôles de référence et Réseaux Hépatites (FPRH), januari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Offensief tegen hepatitis C Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

Meer artikels