PUBLICITÉ

Wat verstaat men onder een hoog risico?

Article créé le 13/12/2011 - 10h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/12/2011 - 10h00
-A +A

Een risico voor de volksgezondheid van een land dat als hoog bestempeld staat, kan voor een individu klein zijn.

PUB

Elk risico is relatief

Stel dat men het met u heeft over een bepaald gedrag (iets eten bijvoorbeeld) dat in België meer dan 1 000 slachtoffers en 360 doden per jaar zou eisen. Dat is meer dan het aantal verkeerslachtoffers als gevolg van overdreven snelheid! Dat is dus heel veel en we moeten dan ook alles doen om te voorkomen dat dit gedrag zich herhaalt.

Maar als we zouden kijken welk risico dat levensmiddel voor uzelf oplevert, er even van uitgaand dat het risico voor iedereen hetzelfde is, dan blijkt dat de kans dat u ziek wordt één op tienduizend is en de kans dat u sterft één op dertigduizend. Gaat het dan om een hoog risico? Een zeer hoog? Of is het relatief laag vergeleken met alle andere risico’s die we dagelijks lopen?

 

Beslissingen nemen voor de volksgezondheid is moeilijk

Dit sterk vereenvoudigde en zuiver theoretische voorbeeld is enkel gekozen om duidelijk te maken dat als iets inzake gezondheid verboden of ontraden wordt, dat daarom nog niet betekent dat het een onmiddellijk gevaar inhoudt. Neem nu de transvetzuren of "slechte vetten". Het spreekt vanzelf dat we alles moeten doen om ze uit onze voeding te bannen omdat ze een risico inhouden voor de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Maar moeten we daarom in paniek raken als een van onze jonge snuiters iets eet wat er vol van zit? Natuurlijk niet! Er is nog een verschil tussen iets wat niet goed voor ons is en een sterk gif. Het is belangrijk dat we op onze gezondheid letten - en dat is ook wat we op deze website nastreven – omdat het deugd doet. Het is de beste manier om ons goed te voelen en ook een teken van zelfrespect. Maar als die houding - die in de grond positief is - een bron van angst wordt, wordt het tijd dat we even wat afstand nemen.

Billet initialement publié le 13/12/2011 - 10h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/12/2011 - 10h00
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ