• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat verandert er als iemand linkshandig is?

Wat verandert er als iemand linkshandig is?

In een wereld die gemaakt is op maat van de rechtshandigen kan linkshandig zijn in het dagelijkse leven voor heel wat kleine ongemakken zorgen. Maar dat is niet alles. Bij linkshandigheid zijn er namelijk ook verschillen te zien in de hersenen. Kan dat een impact hebben op bepaalde gezondheidsproblemen of op de persoonlijkheid ?

Linkshandigen nog altijd in de minderheid

Vandaag staan we anders tegenover linkshandigheid dan vroeger. Het gebruik van de linkerhand wordt niet langer scheef bekeken.  Linkshandige mensen zijn beter aanvaard en worden nog zelden tot rechtshandigheid gedwongen. Normaal zouden ze nu dus met meer moeten zijn. En toch blijven ze een minderheid. Slechts 15 % van de bevolking is linkshandig. Maar hoe komt het dat meer mensen rechts- dan linkshandig zijn? "Het is bewezen dat er erfelijke factoren in het spel zijn, maar we weten nog altijd niet waarom het aantal rechtshandigen zo veel groter is", zegt prof. Patrik Vuilleumier, neuroloog in het CHU van Genève.

Bent u rechts- of linkshandig?

Maar wanneer is iemand linkshandig? Gewoonlijk wordt iemand als linkshandig beschouwd als hij bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen eerder geneigd is om zijn linkerhand te gebruiken. Twijfelt u of u nu rechts- of linkshandig bent? De dominante hand is doorgaans de hand die bij het kaarten intuïtief wordt gebruikt om de kaarten uit te delen. Al liggen de zaken soms iets ingewikkelder. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand eerder zijn linkerhand gebruikt, maar met zijn voeten en/of zijn ogen meer rechts gefocust is - en omgekeerd.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 23/05/2014

Bronnen: Met dank aan Patrik Vuilleumier, neuroloog in het CHU van Genève en professor neurologie aan de universiteit van Genève.
(1) Jadon R. Webb et al., SAGE Publications. Published online October 30, 2013.
(2) John P. Aggleton et al., Journal of Epidemiology and Community Health. 1993; 47: 206-209.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten