Wat u moet weten over gonorroe

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 08/04/2003 - 00h00
-A +A

Gonorroe, een gonokokkeninfectie, ook wel 'warme pis' genoemd, is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De belangrijkste symptomen zijn: uretritis (ontsteking van de urinebuis) bij mannen en genitale infecties (vaginitis, cervicitis (baarmoederhalsontsteking) en endometritis (baarmoederslijmvliesontsteking) bij vrouwen. De hoge frequentie van de asymptomatische vormen (zonder klinische tekens) bij vrouwen bevordert de verspreiding van deze infectie.

PUB

Sinds enkele jaren neemt het aantal gevallen van gonorroe (en het aantal SOA's in het algemeen) zorgwekkend toe. Deze toename lijkt verband te houden met het stijgende seksuele risicogedrag (meer gelegenheidspartners) en met een dalende preventie (verminderd condoomgebruik).

Wat zijn de oorzaken?

De Gonokok of Neisseria gonorrhoeae. Deze bacterie besmet de genitale slijmvliezen. De infectie wordt vooral overgedragen door seksueel contact. Ze is zeer besmettelijk: het besmettingsrisico na seksueel contact met een besmet persoon bedraagt ongeveer 50 %. Ook moeders kunnen hun baby besmetten bij de bevalling. De incubatietijd bedraagt slechts enkele dagen bij mannen, maar kan bij vrouwen weken duren.

Praktische tips

Seksueel risicogedrag vermijden door condooms te gebruiken en het aantal sekspartners te beperken. Bij gonorroe moeten de recente partners een onderzoek ondergaan, om een eventuele besmetting op te sporen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 08/04/2003 - 00h00 MST : Maladies sexuellement transmissibles (SOA's, seksueel overdraagbare aandoeningen). Hewitt, M. Dolivo. Ed. Hermann. Confirmation de la recrudescence des gonococcies en France depuis 1998 (Bevestiging van het toenemende aantal gonokokkeninfecties in Frankrijk sinds 1998, Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire nr. 14/2001. Le bon usage des traitements des gonococcies (De juiste toepassing van behandelingen tegen gonokokkeninfecties). Impact Médecine nr. 21 van 25/06/2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Meer artikels