Wat u moet weten over gonorroe

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 08/04/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wanneer een arts raadplegen?

  • Branderig gevoel bij het urineren bij mannen (vandaar de naam 'warme pies') en een groenachtige uitscheiding uit de penis.
  • Epididymitis (ontsteking van de testikels) of prostatitis (prostaatontsteking): als gonorroe niet behandeld wordt, kunnen de gonokokken de mannelijke geslachtsorganen aantasten.
  • Lichte pijn bij het urineren; pijn in de onderbuik; witte vloed (leukorroe); jeukende vagina. Bij vrouwen gaat een gonokokkeninfectie echter in de helft van de gevallen zonder symptomen gepaard.
  • Abnormale maandstonden door een ontsteking van het baarmoederslijmvlies.
  • Acute salpingitis (eileiderontsteking) die zich uit in buikpijn en koorts.
  • Pelviperitonitis (bekkenvliesontsteking). Als de infectie zich uitbreidt naar het bekken, kan dit een buikvliesontsteking veroorzaken.
  • Onvruchtbaarheid bij de vrouw. Steriliteit kan het gevolg zijn van een ontsteking van beide eileiders (salpingitis), waardoor ze verstopt raken.
  • Onvruchtbaarheid bij de man. Kan optreden wanneer beide testikels aangetast zijn.
  • Anorectale of keelinfecties. Worden veroorzaakt door genitaal-anale of orogenitale besmetting.
  • Conjunctivitis of lederhuidabces bij baby's, aandoeningen die wijzen op een besmetting door de moeder bij de bevalling.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het klinisch onderzoek bij de man brengt uretritis aan het licht (witte, romige of gelige vloed uit de urinebuis, die etter bevat). Bij de palpatie blijkt soms dat de klieren in de lies gezwollen zijn. De diagnose wordt bevestigd door een etterstaal te nemen uit de penisopening of door een cytobacteriologisch urineonderzoek. Bij de vrouw is bij de minste urinestoornis een gynaecologisch onderzoek vereist. Er worden uitstrijkjes genomen van de vagina en de baarmoederhals, en ze worden onderzocht op gonokokken. Wordt er een anale of keelinfectie vermoed, dan worden ook op die plaatsen uitstrijkjes genomen. De patiënt moet ook onderzocht worden op andere SOA's waarmee gonorroe gepaard kan gaan, met name een chlamydia- of mycoplasma-infectie. Er moet ook een hiv-test uitgevoerd worden (gonokokken verhogen de kans op een hiv-infectie), die drie maanden later moet worden herhaald. Ook een serologisch onderzoek op syfilis en hepatitis B is noodzakelijk.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 08/04/2003 - 00h00 MST : Maladies sexuellement transmissibles (SOA's, seksueel overdraagbare aandoeningen). Hewitt, M. Dolivo. Ed. Hermann. Confirmation de la recrudescence des gonococcies en France depuis 1998 (Bevestiging van het toenemende aantal gonokokkeninfecties in Frankrijk sinds 1998, Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire nr. 14/2001. Le bon usage des traitements des gonococcies (De juiste toepassing van behandelingen tegen gonokokkeninfecties). Impact Médecine nr. 21 van 25/06/2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB