• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wat u moet doen om uw tatoeages ’s zomers te beschermen

Wat u moet doen om uw tatoeages ’s zomers te beschermen

Als u een tatoeage hebt – een oudere of een recente, dat maakt niet uit – moet u die beschermen. Dr. Nicolas Kluger is dermatoloog in Helsinki en gespecialiseerd in medische kwesties rond tatoeages en piercing. Hij geeft een overzicht van aan te kweken gewoonten om tatoeages, maar ook en vooral onze gezondheid ‘s zomers te beschermen.

Tatoeages zijn gemeengoed geworden. En de zomer is natuurlijk het ideale moment om ermee uit te pakken, want dan is het warm en loopt iedereen licht gekleed rond. Maar let op! UV-stralen zijn ook de vijand van tattoos …

Tatoeages en de zon: gevaren


Dr. Nicolas Kluger relativeert de zaak min of meer: de risico’s die verbonden zijn aan de combinatie van zon en tatoeages zijn eerder van esthetische aard en niet zozeer puur gezondheidsmatig. Maar een recente tatoeage (een tatoeage die er minder dan een maand staat) blijft toch een aantasting van de huid; ze vormt namelijk een wonde en die moet beschermd worden. "Na het zetten van de tatoeage is de huid enkele uren tot een dag ontstoken en erg gevoelig. De dagen erop vormen zich korsten en kan er vocht uit de huid komen. Het is sowieso altijd af te raden om een beschadigde huid aan de zon bloot te stellen, dat geldt ook voor een pas getatoeëerde huid." Hoelang moet u wachten om zonder risico met een tatoeage in de zon te komen? "Men moet wachten tot de wonde genezen is, dat is ongeveer een maand,” aldus dr. Kluger. Want tijdens dat proces komt er vocht uit de huid, vervelt de huid en is ze extreem gevoelig. Wie er dan mee in de zon komt, loopt risico op brandwonden.

UV-stralen hebben vooral een (on)esthetisch effect op tatoeages, op al wat oudere én op recente exemplaren. "Als een huidzone na verwonding aan het genezen is, kunnen de UV-stralen bruine of pigmentplekken doen ontstaan. Tijdens dat proces wordt de huid dus beter niet aan het zonlicht blootgesteld om verkleuring te voorkomen, want dat zou de tekening kunnen beschadigen." En dr. Kluger voegt eraan toe: "Het is ook belangrijk om te weten dat er een fotochemische reactie kan ontstaan door de interactie tussen de tatoeage-inkten en de UV-stralen. Hoe vaker iemand zijn tatoeage zonder bescherming aan het licht blootstelt, hoe sneller lichte kleuren doffer worden."

Zo beschermt u uw tatoeage goed in de zomer


Als u net voor u op vakantie vertrekt een tatoeage hebt laten zetten en het niet evident is om de zon te mijden, moet u een aantal goede gewoonten aankweken om de risico’s zo klein mogelijk te houden.
Het allerbelangrijkste is volgens dr. Kluger om de instructies te volgen die de tatoeëerder op het vlak van bescherming en onderhoud geeft: "Dus geen directe zon en geen water zolang de wonde nog aan het genezen is. Onder de douche en indien nodig bij de dagelijkse activiteiten een cellofaantje gebruiken om de tekening te beschermen, en een wondhelende crème aanbrengen. Sommige van die crèmes bevatten ook een zonnefilter[TL1] , dat kan interessant zijn." Bescherm de tatoeage ook met bedekkende en ruim zittende kleren.

Nog goed om te weten: zwemmen vertraagt het genezingsproces. Bezoekjes aan het zwembad zijn dan ook een maand lang te mijden, net als sessies in een bruiningscentrum.

Voor oudere tatoeages zijn de aanbevelingen dezelfde als voor een huid zonder tatoeages. Dus: insmeren met een zonnecrème die is aangepast aan uw huidtype en aan de sterkte van het zonlicht.

Bijgewerkt door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 18/08/2016
Origineel artikel geschreven door op 10/08/2016

Bronnen: Met dank om Dr Nicolas Kluger, dermatoloog in Helsinki en gespecialiseerd in medische kwesties rond tatoeages en piercing

www.sfdermato.com

Vindt u het artikel interessant?