• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat te kiezen voor de eindejaarsfeesten? Van voorafje tot dessert.

Wat te kiezen voor de eindejaarsfeesten? Van voorafje tot dessert.

Alle - of toch bijna alle - traditionele producten voor de eindejaarsfeesten hebben voedingskwaliteiten.  

Op voorwaarde natuurlijk dat u ze goed kiest en er niet mee overdrijft.

Een kort overzicht van het eindejaarsmenu, van voorgerecht tot dessert.

Voorgerecht

Foie gras

De vetzuren zijn grotendeels onverzadigd en dus onschadelijk. Ganzen- of eendenlever levert ook vitamines van de B-groep (vooral B 9 en B 12). Maar lever is vet en verzadigt snel. Een portie van 30 tot 40 g is meer dan genoeg, anders hebt u geen trek meer in wat er nog op tafel komt.

Oesters en andere schelpdieren

Een prima idee! Ze bevatten geen vet, maar wel veel eiwitten en minerale zouten en zitten dus boordevol goede voedingsstoffen. Het enige belangrijke criterium: kijk goed of ze vers zijn. Koop ze bij een goede visboer en niet in de eerste de beste supermarkt.

Schaaldieren

Hier geldt hetzelfde als voor schelpdieren! Ze leveren pure eiwitten die een Dukandieet waardig zijn. Maar wees matig met de mayonaise.

Kaviaar en andere viseitjes

Ze bevatten veel essentiële vetzuren en zijn erg zout. Maar u zult er toch geen tonnen van eten (zeker niet van kaviaar). Laat de zogenaamde lompviseitjes voor wat ze zijn. Ze zitten vol kleurstoffen en bewaarmiddelen. En laat u niet verleiden door goedkope kaviaar, want de kans is groot dat het om (gevaarlijke) namaakkaviaar gaat.

Gerookte zalm

Die zit vol omega 3. Maar ga liefst voor wilde zalm. Die is veiliger dan gekweekte. Of koop anders biologische. U herkent ze aan het speciale label.

Hoofdgerecht

Kalkoen en parelhoen

Mager vlees, op voorwaarde dat u het niet opvult met een supervette vulling.

Kapoen en gans

Vrij vet gevogelte, maar de vetzuren zijn gedeeltelijk onverzadigd. Braad ze in de oven of een goede stoofpot zonder vetstoffen. Ze hebben genoeg aan hun eigen vet.

Doorprik het vlees een paar keer met een vork voor het de oven in gaat. Aangezien het vet aan de buitenkant zit, zal het meteen smelten en zich snel in de schotel verspreiden. U kunt de kapoen of gans dan af en toe besprenkelen met het braadvocht en er nog een glas witte wijn of gevogeltefond aan toe voegen.

Laat de kapoen of gans even rusten als die uit de oven komt. Giet intussen het braadvocht in een kom en schep het vet dat bovenkomt af.

kastanjes

Zitten vol vezels, koolhydraten en vitamines van de B-groep (vooral folaten). Een goed idee dus!

Artikel gepubliceerd door op 17/12/2013

Vindt u het artikel interessant?