Wat te doen na een transitoir ischemisch accident?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00
-A +A

Een transitoir ischemisch accident (TIA) of herseninfarct is een klein cerebrovasculair accident (CVA). Het kan de voorbode zijn van een echt cerebrovasculair accident of van een hartinfarct. Tenzij u in uw dagelijkse leven een paar voorzorgen neemt.

Transitoir ischemisch accident of mini-AVC


Een transitoir ischemisch accident (TIA) of herseninfarct ontstaat als een ader in de hersenen verstopt raakt door een bloedklontertje. De aandoening duurt over het algemeen minder dan een uur. Maar vaak is ze de voorbode van een echt cerebrovasculair accident (CVA). Hierbij wordt de bloedstroom langere tijd onderbroken en lopen de neuronen onomkeerbare schade op. Een TIA is dus een mini-CVA en vergt dringend behandeling om te voorkomen dat er nadien nog een CVA volgt. Het is dus belangrijk dat er meteen na de eerste zorgverlening preventieve maatregelen worden genomen die een tweede TIA of een AVC voorkomen. Een TIA vergroot bovendien ook het risico op een infarct van de hartspier.

Wat zijn de symptomen van een TIA?


Er kunnen allerlei symptomen optreden, afhankelijk van welke ader verstopt raakt en welke zone van de hersenen geraakt is. Het gaat om gevoelloosheid, spierverzwakking of zelfs verlamming van een arm of been, verminderd zicht aan één oog, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00 Aanbevelingen van de Franse gezondheidsdienst, maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Cardiovasculaire ziekten: herken uw risicofactoren Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Het cardiovasculaire risico is afhankelijk van talrijke risicofactoren . Aan sommige risico's, bijvoorbeeld erfelijke factoren, kunnen we niets wijzigen. Andere risico's kunnen we wel beïnvloeden, maar dan moeten we ze wel kennen om daarna met kennis...

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels