• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Wat te doen na een transitoir ischemisch accident?

Wat te doen na een transitoir ischemisch accident?Een transitoir ischemisch accident (TIA) of herseninfarct is een klein cerebrovasculair accident (CVA). Het kan de voorbode zijn van een echt cerebrovasculair accident of van een hartinfarct. Tenzij u in uw dagelijkse leven een paar voorzorgen neemt.

Transitoir ischemisch accident of mini-AVC


Een transitoir ischemisch accident (TIA) of herseninfarct ontstaat als een ader in de hersenen verstopt raakt door een bloedklontertje. De aandoening duurt over het algemeen minder dan een uur. Maar vaak is ze de voorbode van een echt cerebrovasculair accident (CVA). Hierbij wordt de bloedstroom langere tijd onderbroken en lopen de neuronen onomkeerbare schade op. Een TIA is dus een mini-CVA en vergt dringend behandeling om te voorkomen dat er nadien nog een CVA volgt. Het is dus belangrijk dat er meteen na de eerste zorgverlening preventieve maatregelen worden genomen die een tweede TIA of een AVC voorkomen. Een TIA vergroot bovendien ook het risico op een infarct van de hartspier.

Wat zijn de symptomen van een TIA?


Er kunnen allerlei symptomen optreden, afhankelijk van welke ader verstopt raakt en welke zone van de hersenen geraakt is. Het gaat om gevoelloosheid, spierverzwakking of zelfs verlamming van een arm of been, verminderd zicht aan één oog, enz.

Artikel gepubliceerd door op 09/03/2009

Bronnen: Aanbevelingen van de Franse gezondheidsdienst, maart 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten