• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat te doen bij pijn, een branderig gevoel of bloedingen in de mond?

Wat te doen bij pijn, een branderig gevoel of bloedingen in de mond?

Ik heb zo’n branderig en pijnlijk gevoel in mijn mond. Het is een veel gehoorde klacht. We gebruiken onze mond voortdurend en die is kwetsbaarder dan we wel denken.

Het is een plek waar vaak wondjes en andere kleine kwalen opduiken en die hebben vaak niets met onze tanden te maken.

Wat moeten we doen als we mondzeer hebben?

Pijn in de mond, een veelvoorkomend fenomeen

Pijnklachten in de mond zijn geen uitzondering, integendeel.
De mondslijmvliezen zijn veel kwetsbaarder dan onze « gewone » huid, maar ze komen regelmatig in contact met de buitenwereld, via voedsel en zelfs via de ademhaling.

Onze mond is ook een warm en nat milieu en dat bevordert de ontwikkeling van bacteriën, schimmels, gisten, enz. In normale omstandigheden vindt dat bonte wereldje wel een evenwicht, maar na een ongeluk, een trauma of iets anders kan dat evenwicht verstoord raken.

Het resultaat zijn pijnklachten, bloedingen of een onaangenaam gevoel. Daar kunnen tientallen verschillende oorzaken voor zijn.

 

Mijn mond bloedt, wat moet ik doen?

Soms is een bloeding in de mond op een duidelijke oorzaak terug te voeren, bijvoorbeeld als u zich verwond hebt met een werktuig.
Meestal hoeft u zich dan geen zorgen te maken, tenzij het om een grote wonde gaat. Wonden in de mond genezen heel snel.

Er is wel reden tot bezorgdheid als u regelmatige bloedingen krijgt - ook al zijn die licht - tijdens het poetsen van uw tanden. Dat wijst op een tandvleesontsteking, een aandoening die uw tanden in gevaar kan brengen! Ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts.

 

Artikel gepubliceerd door op 23/04/2013

Bronnen: NHS Choices (www.nhs.uk): tongue pain, mouth cancer, mouth ulcers, mouth symptoms.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden