Wat te doen bij aambeien?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2017 - 14h36
-A +A

Als de adertjes rond de anus uitgroeien tot spataderen en deze laatste uitzetten of irritatie veroorzaken, volgt er een acute aanval van aambeien. Zoiets kan heel pijnlijk zijn. Hoe kunnen we het leed enigszins verzachten bij een opstoot van aambeien? Enkele praktische tips.

PUB

Hoe een opstoot van aambeien verzachten?

Aambeien (of hemorroïden of spenen) genezen normaal vanzelf binnen één tot twee weken. Het enige nadeel is dat ze gemakkelijk terugkomen. Wat kunnen we in geval van een pijnlijke aanval concreet doen?

6 tips om hemorroïden te verzachten

1) Geneesmiddel, pijnstillende crème, aloe vera-gel...

U kunt een middel langs orale weg innemen (tabletvorm) of in het geval van een pijnstillende of ontstekingsremmende crème het middel lokaal aanbrengen rond de anale streek.
Of gebruik een zetpil. Er bestaan namelijk ook pijnstillende of ontstekingsremmende zetpillen. Ook het regelmatig aanbrengen van aloë-gel (aloe vera) op de anale streek kan de ontsteking helpen verzachten.

2) De aarsstreek na elke ontlasting reinigen

Maak de anale streek na elke ontlasting schoon met water. Zeep hoeft niet en moet trouwens met mate worden gebruikt, omdat het de irritatie kan versterken.
Gebruik gewoon wc-papier en maak het vochtig met water of met een lotion op basis van hamamelis, of gebruik vochtige doekjes (bijvoorbeeld kleenex) zoals die bestaan voor baby's.

3) Neem zitbaden

Een warm zitbad, drie tot vier keer per dag gedurende 10 tot 15 minuten, helpt de pijn ook verzachten.
U kunt ook andersom te werk gaan en ijszakjes of koude kompressen op de anale streek leggen. Doe dat drie tot vier keer per dag, telkens een tiental minuten. Het zal de zwelling van de aderen verminderen.

4) Gebruik een aderversterkend middel

U kunt dit bij de apotheek halen. Neem een sterke dosis, langs orale weg, en dat zolang de aanval duurt (vraag uw apotheker om advies). Deze geneesmiddelen verminderen de ontsteking en verzachten ook de pijn.
Verschillende aderversterkende middelen tegelijk nemen heeft geen zin.

5) Bestrijd constipatie

Gebruik indien nodig een zacht laxerend middel.

6) Let op uw voeding

Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten (groenten, fruit, volle granen, volkorenbrood…), drink veel en vaak, mijd kruidige gerechten, alcohol, thee en koffie, want die versterken de pijn.
Als de aanval heel pijnlijk is of zich vaak herhaalt, moet u naar een arts. Taboes rond deze aandoening zijn echt niet nodig, want ze komt vrij veel voor. Eén op de twee 50-plussers krijgt ermee te maken.

De bovenvermelde tips zijn enkel bedoeld om een aanval van aambeien het hoofd te bieden, niet om aambeien te behandelen of om recidieven te voorkomen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2017 - 14h36

Manuel Merck, Larousse

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
7 strategieën tegen aambeien Gepubliceerd op 10/02/2017 - 15h13

Bloed in de ontlasting en een vervelend jeukgevoel wijzen op de aanwezigheid van hemorroïden (aambeien). Ze zijn te wijten aan een verwijding van de aders van het rectum en de anus. Die verwijding bevindt zich onderhuids aan de binnen- of buitenkant...

Aambeien: de kunst om ervan af te raken Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h42

Als men er weinig over spreekt, is het omdat deze vaak pijnlijke spataderen zich op de verkeerde plaats bevinden. De terughoudendheid om de aandoening te bespreken, is echter ongegrond. Aambeien of hemorroïden komen inderdaad zeer vaak voor. Er besta...

Meer artikels