• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat te doen als de darmtransit van uw hond ontregeld is?

Wat te doen als de darmtransit van uw hond ontregeld is?

Een zachte of te harde stoelgang wijst op een slechte darmtransit van uw hond. In veel gevallen herstelt de situatie zich vanzelf, maar soms hebben de darmen van uw hond een steuntje in de rug nodig om weer normaal op gang te komen!

Tips voor een goede stoelgang

Als uw hond plots een zachte of lopende stoelgang heeft, moet u eerst nagaan of hij wel alles heeft wat nodig is om gezonde darmen te hebben. Het belangrijkste is kwaliteitsvolle voeding op basis van brokken of zelf gekookt eten. Dat laatste mag niet bestaan uit etensresten, maar uit ingrediënten die uw vriend van een evenwichtige maaltijd voorzien (vlees, vis, rijst, pasta, groenten…). Als u hem daarnaast 2 tot 4 keer per jaar een wormdrijvend middel geeft, voorkomt u dat hij wormen krijgt in zijn darmen. Als zijn stoelgang ondanks al deze stappen toch nog abnormaal zacht blijft, kunt u hem ook darmflora toedienen. U vindt bij uw dierenarts of apotheker voedingssupplementen die bestaan uit flora en een diarreeremmer. Die zullen de darmtransit van uw hond snel herstellen.

En als de diarree niet overgaat?

Diarree kan ook wijzen op een algemeen probleem. Veel ziektes, zoals falen van de nieren, de lever, de schildklier, manifesteren zich soms via diarree. Er bestaan ook voedselallergieën waarbij een hond bepaalde eiwitten niet verdraagt. Ook sommige parasieten zoals de giardia kunnen zich in de darmen nestelen en er een ontsteking veroorzaken. Om al die redenen gaat u met uw hond beter naar de dierenarts als hij diarree krijgt en die niet overgaat. De arts kan op verschillende manieren (onderzoek van de stoelgang,  bloedafname, echografie) achterhalen wat de darmtransit van uw hond ontregelt en hem de geschikte behandeling geven.

Artikel gepubliceerd door op 22/08/2011

Vindt u het artikel interessant?